Gulenia borealis har en bred kropp med et stort nakent felt mellom cerata lengst fremme på ryggen. Den har rødoransje cerata med en smal ring med hvit pigmentering under tuppen. Ellers mangler pigmentering. Dette er en sjelden art det er lite kunnskap om.

Kjennetegn

Arten har delvis gjennomsiktig hvit, bred kropp med korte fothyrno. Den har lange munntentakler som er lengre enn rinoforene. Rinforene er rynkete, og med god forstørrelse vil man se at rynkene er små papiller eller vorter. Arten har dårlig utviklede (utydelige) rygglister på sidene langs hele kroppen som er synlige under cerata. Cerata sitter i sammenhengende rekker langsetter ryggen. Cerata er vaseformete med spiss tupp, og en avlang cnidosekk. Cerata sitter langt fra hverandre, spesielt i forkroppen, slik at ryggen har et stort nakent felt.

Tarmkanalen i cerata har rødbrun farge. Tuppen på orale tentakler og rinoforer kan ha svak hvit pigmentering, men dette mangler gjerne. Det er ingen annen hvit pigmentering på kroppen eller cerata, men en smal ring med hvit pigmentering under tuppen på cerata.

Ryggen har et stort, nakent felt og hodet er bredt og kraftig.

Utbredelse

Gulenia borealis har en begrenset utbredelse. Den er funnet med spredte funn langs norskekysten fra Bergen til Varanger. Den er også kjent fra Sverige og nordlige Nordsjøen. 

Levesett

Biologien til arten er dårlig kjent. I Sverige er den funnet på bløt- og blandingsbunn, i områder der den store sjøfjæren Funiculina quadrangularis finnes. 

Forvekslingsarter

Gulenia borealis kan forveksles med Borealea nobilis som også har cerata i sammenhengende rekker langs ryggkanten, og små vorter på rinoforene. Borealea nobilis har tydelig hvit pigmentering på munntentaklene og rinoforene, noe G. borealis mangler.

Etymologi

Gulenia er gitt navn etter Gulen ytterst i Sognefjorden. Her ligger Gulen dykkesenter, som har vært utgangspunkt for mye av forskningen på nakensnegler de siste årene.

Borealis betyr nordlig og viser til artens nordlige utbredelse.

Nils Hjalmar Odhner sammenliknet artene Coryphella salmonacea og Coryphella borealis da han beskrev sistnevnte i 1922. Senere har de skiftet navn til Ziminella salmonacea og Gulenia borealis.

Kilder

Korshunova T, Martynov A, Bakken T, Evertsen J, Fletcher K, Mudianta IW, Saito H, Lundin K, Schrödl M og Picton B (2017). Polyphyly of the traditional family Flabellinidae affects a major group of Nudibranchia: aeolidacean taxonomic reassessment with descriptions of several new families, genera, and species (Mollusca, Gastropoda). ZooKeys 717: 1–139. https://doi.org/10.3897/zookeys.717.21885

Lundin K, Malmberg K og Pleijel F (2017) Nakensnäckor i Sverige. https://artfakta.se/artbestamning/taxon/gulenia%20borealis-218153

Siden siteres som:

Bakken T, Evertsen J og Skauge C. Gulenia borealis (Odhner, 1922). www.artsdatabanken.no/Pages/300879. Nedlastet <dag/måned/år>.