Fjordia lineata er en 1–3 cm lang art som er vanlig langs hele kysten nord til Altafjorden. Den kjennes igjen på den røde til rødbrune fargen i cerata, og den tynne hvite linjen langs ryggen og på sidene, og tynne heltrukne linjer på cerata.

Kjennetegn

Arten har delvis gjennomsiktig hvit kropp, som er smal med lange fothyrno. Den har lange munntentakler og rynkete rinoforer som er like lange som munntentaklene. Rygglistene er synlige under cerata som sitter i grupper. Cerata er fingerformete med spiss tupp, og med en avlang tydelig cnidosekk.

Tarmkanalen i cerata er rødbrun, oransje, rødlig eller brun. Oversiden av rinoforene har en hvit linje, og oversiden av cerata har en tynn hvit linje. En tynn hvit linje i sikksakk er tydelig midt på ryggen fra hode til hale. Det er også en tynn hvit linje langsgående på hver side av dyret. Tuppen av cerata har hvit pigmentering. 

Utbredelse

Arten finnes langs hele kysten nord til Altafjorden.

Levesett

Fjordia lineata finnes ofte sammen med hydrozoene Tubularia indivisa og Ectopleura larynx på 10– 40 meters dyp. Den er observert beitende på ulike hydrozoer blant annet polyppene til arter av Tubularia og Ectopleura, Bougainvillea og Eudendrium. Arten opptrer gjerne i masseforekomster. Eggene legges i sammentrykte spiralsnodde strenger snodd rundt stammen på hydrozoer. Den reproduserer i februar til juni.  

Forvekslingsarter

Arten kan forveksles med Fjordia chriskaugei da begge har tynne hvite linjer langs ryggen fra hode til hale og langs sidene. Fjordia lineata har tydelige heltrukne tynne hvite linjer på cerata, som hos F. chriskaugei er sprukket opp i deler eller smale flekker. Små hvite prikker på cerata mangler hos F. lineta, men er tydelige hos F. chriskaugei

Fjordia lineata kan også ligne på Gulenia monicae og G. orjani men disse har en bred og kraftig hvit linje langs ryggen og bredere kropp.

Etymologi

Fjordia har fått navn etter de norske fjordene.

Lineata er fra latin lineatus som betyr med linjer eller streker, og peker på de pigmenterte linjene denne arten har.

YouTube video: Film av Fjordia lineata

Fjordia lineata er en lang og slank art som har tre tynne, hvite striper langs kroppen. 

Kilder

Korshunova T, Martynov A, Bakken T, Evertsen J, Fletcher K, Mudianta IW, Saito H, Lundin K, Schrödl M og Picton B (2017). Polyphyly of the traditional family Flabellinidae affects a major group of Nudibranchia: aeolidacean taxonomic reassessment with descriptions of several new families, genera, and species (Mollusca, Gastropoda). ZooKeys 717: 1–139. https://doi.org/10.3897/zookeys.717.21885

Siden siteres som:

Bakken T, Evertsen J og Skauge C. Fjordia lineata (Lovén, 1846). www.artsdatabanken.no/Pages/300878. Nedlastet <dag/måned/år>