Lomanotus genei er en art som ganske nylig er funnet for første gang i norske farvann. Dette er en fargerik art som er enkel å kjenne igjen på de tydelige gjelleskjørtene.

Den gule varianten av Lomanotus genei fotografert i Kosterhavet i Sverige.

Kjennetegn

Lomanotus genei er en stor nakensnegle som kan bli opptil 94 mm lang. Kroppen er slank og snegleformet, der ryggsiden har en utvidet kappekant (gjelleskjørt) som følger kanten på ryggsiden helt ned til halen. Gjelleskjørtet har vaseformede papiller i tuppen. Gjelleskjørtet danner halvmåneformede skiver med 3 til 5 papiller på hver skive.

Munnsløret danner to par med korte fingerformede munntentakler. Rinoforene sitter på store rinoforslirer som danner korte fingerformede utvekster på toppen. Selve rinoforene er dråpeformete og lamellate.

Det finnes tre ulike fargevarianter av denne arten. Den første varianten er kroppsfargeløs uten ytre pigmentering. Kroppen er halvgjennomsiktig gråhvit, med et gult fargeskjær langs kanten på det første gjelleskjørtet og som dekker hele ryggsiden fra det andre gjelleskjørtet til halen.

Den andre fargevarianten har en gjennomsiktig hvit kropp med gule tupper på munntentakler, rinoforer og papiller på gjelleskjørtet. Den tredje fargevarianten har en ugjennomsiktig rød kropp med gule tupper på munntentakler, rinoforer og papiller på gjelleskjørtet.

Utbredelse

Arten har sin utbredelse fra Middelhavet til de Britiske øyer og Shetland. Lenger øst er den funnet til den svenske vestkysten ved Koster. I Norge er arten foreløpig kun funnet ved Egersund og i Trondheimsfjorden.

Levesett

Lomanotus genei er funnet fra grunt vann ned til 90 meters dyp. Den spiser på hydrozoen Nemertesia ramosa.

Arten beveger seg vanligvis langsomt, men dersom den plutselig blir forstyrret er den i stand til å svømme for å komme seg unna.

Eggene legges som en gulhvit, tett bølget streng i en uryddig kveil, som regel på hydrozoene arten spiser. Egglegging er rapportert ved de britiske øyer i juni og september.

Arten er ofte utsatt for infeksjon av den endoparasittiske hoppekrepsen Lomanoticola insolens, som lever inne i vertens kropp. Ofte sees de to hvite, pølseformede eggsekkene til hoppekrepsen på nakensneglens rygg. Parasitten finnes også hos Lomanotus marmoratus.

Forvekslingsarter

Lomanotus genei har samme kroppsform som Lomanotus marmoratus. Selv om L. genei har tre ulike fargevarianter, skiller L. marmoratus seg ut ved sin gråbrune kroppsfarge med hvite og mørkbrune prikker, og at den fullstendig mangler gule farger.

Etymologi

Slektsnavnet Lomanotus er sammensatt av det greske ordet loma som betyr frynse, og det greske ordet notus som betyr rygg. Det henviser til gjelleskjørtene som går langs kanten på ryggsiden.

Artsnavnet genei er etter navnet til den italienske naturforskeren Carlo Giuseppe Gené (1800-1847) som jobbet ved universitet i Pavia.

YouTube video: Film av Lomanotus genei

Slik ser Lomanotus genei ut in situ. Bemerk de hvite eggsekkene fra parasitten Lomanoticola insolens på ryggen av sneglen. 

Kilder

Cornet R og Marche-Marchad I (1951). Inventaire de la fauna marine de Roscoff: Mollusques. Travaux de la Station Biologique de Roscoff, Supplément, 5: 1–80.

Limouzin H, Ziemski F, Sohier S og Müller Y (2021). Lomanotus genei Vérany, 1846. [In] DORIS, hentet fra https://doris.ffessm.fr/ref/specie/3089 den 10.04.2023.

Picton BE og Morrow CC (1994). A field guide to the Nudibranchs of the British Isles. Immel Publishing, London. 143s.

Picton BE og Morrow CC (2016). Lomanotus genei Verany, 1846. [In] Encyclopedia of Marine Life of Britain and Ireland. Hentet fra http://www.habitas.org.uk/marinelife/species.asp?item=W12510 den 09.04.2023.

Picton BE (2010) iNaturalist community. Observations of Lomanotus genei from Ireland. Hentet fra https://www.inaturalist.org/observations/9693588 den 09.04.2023.

Thompson TE og Brown GH (1984). Biology of opistobranch molluscs. Volume II. The Ray Society. London. 229 s.

Siden siteres som:

Bakken T, Evertsen J og Skauge C. Lomanotus genei Vérany, 1846. www.artsdatabanken.no/Pages/329265. Nedlastet <dag/måned/år>.