Myrsnuteskovlmose er en art knyttet til vannansamlinger på myr. Den kjennes på sine grønne til brunrøde skudd med to-flika blad med avrunda fliker og på forekomsten av stoloner.

Kjennetegn

Celler i bladmidten har jevnt fortykka cellevegger uten tydelige trigoner.

Plantene er 3–5 cm lange. De vokser krypende og danner løse matter. Skuddene er sparsomt forgreinet, men stoloner er vanlig. Rhizoider finnes sparsomt eller er fraværende. Bladene er svakt skråstilte til nesten tverrstilte. Bladene er to-fliket i 0,2–0,4 av bladets totale lengde, og bladflikene er avrunda. Celler i bladmidten har jevnt fortykka cellevegger uten tydelige trigoner og har 4–8 oljelegemer. Bukbladene er små, lansettforma eller to-flika og er lett synlig bare nær skuddspissen. Grokorn mangler.

Arten er særbu. Anteridier dannes på korte sidegreiner, og arkegonier dannes i spissen på sidegreiner. Sporene er 15–18 µm. Sporofytter er uvanlig.

Stengelblad har butte fliker.

Økologi

Arten vokser vått, i kanten på dammer på fattig myr, men kan også vokse som enkeltskudd blant torvmoser.

Utbredelse

Myrnuteskovlmose forekommer i det meste av landet, men er mindre vanlig i Troms og Finnmark. Den er ikke kjent fra Svalbard.

Forvekslingsarter

Myrsnuteskovlmose kan først og fremst forveksles med torvdymose som også vokser på myr. Myrsnuteskovlmose har derimot rikelig med stoloner, noe torvdymose mangler.