- Rødlista for arter 2021 >
- Norge >
- Betula pubescens subsp. czerepanovii
-
Rødlista for arter 2021 keyboard_arrow_right
- Resultater Rødlista 2021 keyboard_arrow_right
- Artsgruppene keyboard_arrow_right
- Fordypning keyboard_arrow_right
- Rødlista - hva, hvem, hvorfor? keyboard_arrow_right
- Ekspertkomitéene keyboard_arrow_right
- Metode keyboard_arrow_right
- Kunnskapsgrunnlaget keyboard_arrow_right
- Lanseringskonferansen 2021 keyboard_arrow_right
- Rødlista for arter 2027 keyboard_arrow_right
- Norske arter på internasjonale rødlister keyboard_arrow_right
Vurdering av fjellbjørk Betula pubescens subsp. czerepanovii (N.I.Orlova) Hämet-Ahti
Utført av ekspertkomité for Karplanter
Publisert: 24.11.2021
Underarten er vurdert til livskraftig LC for Norsk rødliste for arter 2021.
-
RERegionalt utdødd
-
CRKritisk truet
-
ENSterkt truet
-
VUSårbar
-
NTNær truet
-
DDData- mangel
-
LCLivs- kraftig
-
NAIkke egnet
-
NEIkke vurdert
Ekspertenes oppsummering
Fjellbjørk Betula pubescens subsp. tortuosa er et tre, oftest med flere stammer, og som ikke blir svært gammelt (generasjonstid satt til 30 år).
Arten har effektiv frøformering, og fruktene spres med vind over til dels betydelige distanser, særlig på skareføre om vinteren. Spredning av frø av fjellbjørk er dokumentert tvers over Hardangerjøkelen på over 1800 m. Fjellbjørk er skogstreet i omtrent halve Norge (fjellskogen i sør, hoveddelen av all skog nord for Saltfjellet).
Larver av to måler-arter (brun høstmåler Operophtera brumata og fjellbjørkemåler Epirrita autumnata) har sykliske masseopptredener omtrent hver 10. år og beiter av alle blad i store felter i fjellbjørkeskogen og den subarktiske bjørkeskogen i nord. Trærne tar seg opp igjen dersom de bare beites ned 2-3 år. I store områder i Finnmark har angrepene gått over lengre perioder, og bjørkeskogen er nå død over betydelige områder. Også i områder i innlandet på nordre Østlandet er det store skader etter et angrep i 2016-18. Undervegetasjonen endrer seg totalt når bjørka dør; lyng og lav erstattes av gras, særlig smyle Avenella flexuosa, og urter, ofte geitrams Chamenerion angustifolium, med katastrofalt endrete beiteforhold for alle beitende dyr. Utslagene av målerangrep er sterkest i Finnmark og deler av Troms, men også merkbare i fjellet i Sør-Norge. Noe som nå forsterker virkningene av målerangrepene er at brun høstmåler, og også en tredje art, Agriopirus aurantiaria, forekommer stadig lengre mot nord og inn i landet, og disse er ikke nødvendigvis i fase med fjellbjørkemåler. Angrepene av de ulike artene kan derfor komme hyppigere og overlappe i tid, noe som øker presset på fjellbjørkeskogen. J.U. Jepsen (pers. medd.) konkluderer med at: «Basert på dagens forståelse er der altså grunn til å forvente at et mildere klima vil bety større skader på fjellbjørka forårsaket av bjørkemålere.» Den totale utbredelsen av fjellbjørk er uklar på grunn av uenighet i den taksonomiske avgrensningen av rasen. Mest trolig er dette en rase begrenset til (dvs. endemisk i) Fennoskandia.
Til tross for insektangrepene vurderes fjellbjørk som livskraftig (LC) ut fra kriteriene, men med mye tvil fra vår side. Insektangrepene har ført til alvorlige skogskader innen 1 mill. ha (10.000 km²) på Nordkalotten (Finnmark, Troms, og deler av Nord-Sverige og Nord-Finland) under det nest siste målerutbrudd i 2000-08 (Jepsen et al. 2009), men dette gir ingen reduksjon i forekomstareal etter IUCN-kriteriene, da så godt som alle 4-kv.km.-ruter fortsatt har forekomst av enkeltindivider av fjellbjørk. Målerangrep er også hyppige ellers langs fjellkjeda, men foreløpig uten like store og varige skader som i nord. Vi har ikke grunnlag for å si at populasjonsnedgangen hos fjellbjørk er på 15% eller mer på landsbasis, i løpet av en vurderingsperiode, blant annet på grunn av at kystområder i Nord-Norge og gamle beite- og seterområder i Sør- og Midt-Norge nå raskt gror igjen med fjellbjørk. Arten blir derfor vurdert som livskraftig inntil videre, men se betenkninger i arbeider i referanselista.
Forklaring på kategori
Hvorfor er denne underarten vurdert?
Denne underarten er rødlistevurdert fordi den har en etablert populasjon i vurderingsområdet. Det vil si at den er eller har vært dokumentert eller antatt etablert med fast reproduserende populasjon uten opphav i introduserte individer.
Hvilke arter vurderes?Hvorfor er ikke denne underarten rødlistet?
Denne underarten oppfyller ikke kriteriene for rødlisting. Den vurderes derfor til kategorien livskraftig LC.
Les om kriteriene herVurderingsområde og underartens utbredelse
Vurderingen gjelder for Norge, dvs. Fastlands-Norge og nærliggende øyer, norsk territorialfarvann og norsk økonomisk sone, samt fiskevernsonen rundt Svalbard og fiskerisonen rundt Jan Mayen.
Regioner og havområder
En underart er forekommende i et (historisk) fylke eller havområde hvis vesentlige deler av livssyklusen foregår der. Kjent forekomst betyr kjent eller sannsynlig nåværende forekomst. Antatt forekomst brukes om mulig forekomst (basert på eldre observasjoner eller biogeografiske antagelser). Antatt utdødd forekomst brukes når underarten muligens har dødd ut lokalt, mens utdødd forekomst betyr at det er overveiende sannsynlighet for at underarten har dødd ut i området. Marine underarter regnes som forekommende i kystfylker om de opptrer innenfor norsk territorialfarvann ved fylket. Kartet viser den historiske fylkesinndelingen per 1. januar 2018.Geografisk distribusjon
- Region Forekomst
-
Grønlandshavet
Ingen -
Barentshavet nord og Polhavet
Ingen -
Barentshavet sør
Ingen -
Norskehavet
Ingen -
Nordsjøen
Ingen -
Jan Mayen
Ingen -
Finnmark
Kjent -
Troms
Kjent -
Nordland
Kjent -
Trøndelag
Kjent -
Møre og Romsdal
Kjent -
Sogn og Fjordane
Kjent -
Hordaland
Kjent -
Rogaland
Kjent -
Vest-Agder
Kjent -
Aust-Agder
Kjent -
Telemark
Kjent -
Vestfold
Ingen -
Buskerud
Kjent -
Oppland
Kjent -
Hedmark
Kjent -
Oslo og Akershus
Kjent -
Østfold
Ingen
Habitat
Underartens habitat er dens viktigste leveområder. I vurderingene er det laget noen predefinerte habitat basert på inndeling etter Natur i Norge (NiN) systemet.
Samlebetegnelse på en rekke naturtyper som forekommer i arktiske områder.
Omfatter NiN 2.0 hovedtypene T9 Mosetundra, T10 Arktisk steppe og T28 Polarørken.
Samlebetegnelse for områder over eller nord for tregrensa.
Omfatter NiN 2.0 hovedtypene T3 Fjellhei, leside og tundra, T7 Snøleie, T19 Oppfrysingsmark, T22 Fjellgrashei og grastundra og T26 Breforland og snøavsmeltingsområde.
Samlebetegnelse på områder uten jorddekke og områder under tregrensa hvor jorda er for grunn til at det kan vokse skog.
Omfatter NiN 2.0 hovedtypene T1 Nakent berg, T2 Åpen grunnlendt mark, T5 Grotte og overheng, T13 Rasmark, T14 Rabbe, T15 Fosse-eng, T16 Rasmarkhei og -eng, T17 Aktiv skredmark, T20 Isinnfrysingsmark, T25 Historisk skredmark og T27 Blokkmark.
Skogarealer, med unntak av treplantasjer, semi-naturlig eng som er tresatt og skog som påvirkes av flom.
Ensbetydende med NiN 2.0 hovedtypen T4 Fastmarksskogsmark.
Samlebetegnelse på naturtyper i ferskvann.
Omfatter alle typene under NiN 2.0 hovedtypegruppene L Ferskvannsbunnsystemer og F Limniske vannmasser.
Samlebetegnelse på området mellom laveste normale fjæremål og høyeste normale flomål, eller øvre grense for regelmessig påvirkning av bølgeslag eller sjøsprøyt.
Omfatter NiN 2.0 hovedtypene T6 Strandberg og " T11 Saltanrikingsmark i fjæresonen.
Samlebetegnelse på områder som jevnlig blir satt under vann ved flom, først og fremst langs større elver og langs innsjøer.
Omfatter NiN 2.0 hovedtypene T30 Flomskogsmark, T18 Åpen flomfastmark og T23 Ferskvannsdriftvoll i NiN 2.0
Snø- og issystemer omfatter økosystemer i og på varig snø og is, inkludert polarisen
Omfatter begge hovedtypene under NIN 2.0 hovedtypegruppe I Snø- og issystemer .
Samlebetegnelse på en rekke kysttilknyttede fastmarkssystemer.
Omfatter NiN 2.0 hovedtypene T8 Fuglefjell-eng og fugletopp, T12 Strandeng, T21 Sanddynemark, T24 Driftvoll og T29 Grus- og steindominert strand og strandlinje.
Samlebetegnelse på naturtyper i saltvann, inklusive brakkvann.
Omfatter alle hovedtypene under NiN 2.0 hovedtypegruppene M Saltvannsbunnsystemer og H Marine vannmasser.
Samlebetegnelse på åpne eller spredt tresatte fastmarkssystemer som er formet og betinget av tradisjonell hevd.
Omfatter NiN 2.0 hovedtypene T31 Boreal hei, T32 Semi-naturlig eng, T33 Semi-naturlig strandeng og T34 Kystlynghei.
Samlebetegnelse på fastmarksområder med ny eller sterkt endret overflate, hvor mennesker har fjernet jorda eller forandret størsteparten av den opprinnelige landoverflata.
Omfatter NiN 2.0 hovedtypene T35 Sterkt endret fastmark med løsmassedekke, T36 Ny fastmark på tidligere våtmark og ferskvannsbunn, T37 Ny fastmark på sterkt modifiserte og syntetiske substrater, rask suksesjon, T38 Treplantasje, T39 Sterkt endret og ny fastmark i langsom suksesjon, T40 Sterkt endret fastmark med preg av semi-naturlig eng, T41 Oppdyrket mark med preg av semi-naturlig eng, T42 Sterkt endret, hyppig bearbeidet fastmark med intensivt hevdpreg, T43 Sterkt endret, varig fastmark med intensivt hevdpreg, T44 Åker og T45 Oppdyrket varig eng.
Samlebetegnelse på myr, kilder og andre økosystmer på mer eller mindre vannmettet mark.
Omfatter alle hovedtypene under NiN 2.0 hovedtypegruppen V Våtmarkssystemer.
Detaljer
Populasjonsandel
En underart er ikke nødvendigvis begrenset til norske områder. Men populasjonen i norske områder utgjør noen ganger en betydelig andel av den totale populasjonen.
Nåværende populasjonsstørrelse i vurderingsområdet utgjør:
- > 90 % av maksimum populasjonsstørrelse etter år 1900 i samme område
- 25 - 50 % av europeisk populasjonsstørrelse
- 1 - 5 % av global populasjonsstørrelse
Generasjonstid
Underartens generasjonstid er satt til 30 år.
Generasjonstid er gjennomsnittsalder for alle reproduserende individ, dvs. foreldre til alle avkom i populasjonen. Om generasjonstiden hos en populasjon har blitt endret som følge av høsting eller lignende skal den naturlige generasjonslengden før høsting benyttes. Generasjonstid og generasjonslengde brukes synonymt.
Referanser
- Ammunet, T., Kaukoranta, T., Saikkonen, K., Repo, T. & Klemola, T. (2012). Invasive and resident defoliators in a changing climate: cold tolerance and predictions concerning extreme winter cold as a range limiting factor. Ecological Entomology 37: 212-220.
- Jepsen, J. U., Hagen, S. B., Høgda, K. A., Ims, R. A., Karlsen, S. R., Tømmervik, H. & Yoccoz, N. (2009). Monitoring the spatio-temporal dynamics of geometrid moth outbreaks in birch forest using MODIS-NDVI data. Remote Sensing of Environment 113: 1939-1947.
- Jepsen, J.U., Hagen, S.B., Høgda, K.A., Ims, R.A., Karlsen, S.R., Tømmervik, H. & Yoccoz, N. (2009). Monitoring the spatio-temporal dynamics of geometrid moth outbreaks in bisch forest using MODIS-NDVI data. Remote Sensing of Environment 113: 1939-1947.
- Jepsen, J.U., Kapari, L., Hagen, S.B., Schott, T., Vindstad, O.P.L., Nilssen, A.C. & Ims, R.A. (2011). Rapid northwards expansion of a forest insect pest attributed to spring phenology matching with sub-arctic birch. Global Change Biology 17: 2071-2083.
- Tenow, O. (1972). The outbreaks of Oporinia autumnata Bkh. and Operopthera spp. (Lep., Geometridae) in the Scandinavian mountain chain and Northern Finland. Zoologiska Bidrag från Uppsala, Suppl. 2: 1-107.
Sitering
Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24.11.2021). Karplanter: Vurdering av fjellbjørk Betula pubescens subsp. czerepanovii for Norge. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/30305. Nedlastet 22.11.2024
Utvikling
- 2021: LC livskraftig
- 2015: LC livskraftig
- 2010: LC livskraftig