- Rødlista for arter 2021 >
- Norge >
- Pandalus borealis
-
Rødlista for arter 2021 keyboard_arrow_right
- Resultater Rødlista 2021 keyboard_arrow_right
- Artsgruppene keyboard_arrow_right
- Fordypning keyboard_arrow_right
- Rødlista - hva, hvem, hvorfor? keyboard_arrow_right
- Ekspertkomitéene keyboard_arrow_right
- Metode keyboard_arrow_right
- Kunnskapsgrunnlaget keyboard_arrow_right
- Lanseringskonferansen 2021 keyboard_arrow_right
- Rødlista for arter 2027 keyboard_arrow_right
- Norske arter på internasjonale rødlister keyboard_arrow_right
Vurdering av dypvannsreke Pandalus borealis Krøyer, 1838
Utført av ekspertkomité for Krepsdyr
Publisert: 24.11.2021
Arten er vurdert til livskraftig LC for Norsk rødliste for arter 2021.
-
RERegionalt utdødd
-
CRKritisk truet
-
ENSterkt truet
-
VUSårbar
-
NTNær truet
-
DDData- mangel
-
LCLivs- kraftig
-
NAIkke egnet
-
NEIkke vurdert
Ekspertenes oppsummering
I norske farvann finnes den største bestanden av dypvannsreke i Barentshavet og ved Svalbard hvor gjennomsnittlig årlig totalfangst siden 1980-tallet har vært ca. 55.000 tonn. I tillegg finnes det en egen forvaltet bestand i Nordsjøen og Skagerrak, hvorav det årlig blir høstet 7.000-14.000 tonn. Dessuten finnes det flere lokale, mer eller mindre isolerte fjordbestander fra Oslofjorden til Finnmark.
Populasjonen fra Skagerak langs kysten til i alle fall Sør-Troms er en genetisk gruppe, mens Barentshavpopulasjonen er tydelig forskjellig fra denne. Det er en del studier som viser at populasjonene i de indre fjordene langs store deler av kysten kan være egne genetiske grupper. Alle er fremdeles inkludert i samme arten: Pandalus borealis, og det er ingen vitenskapelig grunn til at dette er noe annet enn forskjellige populasjoner av samme art. De trives best på bløtbunn (mudderbunn), men kan forekomme ved mer steinete bunn. Tettheten av reker i de områdene de trives, øker med dyp, temperatur og fravær av fiskepress/predasjon. Jo lengre nord i de norske utbredelsesområdene (inkludert Svalbard), jo dypere og kaldere vann virker som er favoriserte. De foretrekker høy salinitet (men kan eksistere ned til 23.4ppm) og oksygen kan muligens være en begrensende faktor.
Det kan virke som om rekene beveger seg fra gytefelt til "levefelt" til forskjellige tidere av året, og både gyting og eggklekking er forskjøvet (seinere jo lengre nord en er). De har frittsvevende (pelagiske) larvestadier i 2-3 måneder før de bunnslår, noe som nok er grunnen til at hele kysten nord til Tromsø har samme genetiske pupulasjon. Reker har også en døgnvandring vertikalt i vannmassene, med natten i høyere lag enn dagen.
De kommersielt fangstete rekefeltene finnes langs hele kysten ble i 2018 begrenset oppad til 170m i Nordland/Troms/Finnmark (så det er kun tillatt å tråle for reker dypere enn 170 m).
I Barentshavet og ved Svalbard har mengden av reker variert betydelig siden fiskeriet startet i 1970, dels som følge av skiftende fiskeriintensitet, men også på grunn av naturlig variasjon i rekens leveforhold. Til tross for dette har bestanden holdt seg innenfor sikre biologiske grenser. I senere år har bestanden flyttet seg lenger øst med den følge at mengdene av reke har avtatt på de tradisjonelle feltene i vest.
For Norskerenna og Skagerrak uttaler ICES (det internasjonale råd for havforskning) at bestanden er varierende, og at den holder seg like over minimums rekrutteringsbestand, med 2013 som et unntaksår der rekrutteringen var høy. De anbefaler at fangskvotene settes lavt for dette området. (ICES, 2020).
Fjordbestandene overvåkes ikke og blir heller ikke vurdert av ICES. Årlige fangster av kyst- og fjordreke har siden 1990-tallet vært omkring 5.000 tonn. I sør (Norskerenna og Skagerrak) er det anslått at 40-70% av samlet fangst er kystreke.
I de nordlige fylkene har det vært et fall i fangstene av kyst- og fjordreke fra et toppår i 1984 med ca. 25.000 tonn til under 1000 tonn siden årtusenskiftet. Hovedårsaken til dette er en omstrukturering av fiskeriet ved at det meste av rekefisket nå foregår til havs med store havgående trålere. I nord er det nå bare en marginal andel av samlet rekefangst som kommer fra kystområdene.
Samlet sett tilfredsstiller bestanden(e) av Pandalus borealis - dypvannsreke - i norske farvann ikke noen av IUCN sine kriterier for å bli plassert i noen rødlistekategori, og har derfor blitt klassifisert som livskraftig (LC).
Forklaring på kategori
Hvorfor er denne arten vurdert?
Denne arten er rødlistevurdert fordi den har en etablert populasjon i vurderingsområdet. Det vil si at den er eller har vært dokumentert eller antatt etablert med fast reproduserende populasjon uten opphav i introduserte individer.
Hvilke arter vurderes?Hvorfor er ikke denne arten rødlistet?
Denne arten oppfyller ikke kriteriene for rødlisting. Den vurderes derfor til kategorien livskraftig LC.
Les om kriteriene herVurderingsområde og artens utbredelse
Vurderingen gjelder for Norge, dvs. Fastlands-Norge og nærliggende øyer, norsk territorialfarvann og norsk økonomisk sone, samt fiskevernsonen rundt Svalbard og fiskerisonen rundt Jan Mayen.
Habitat
Artens habitat er dens viktigste leveområder. I vurderingene er det laget noen predefinerte habitat basert på inndeling etter Natur i Norge (NiN) systemet.
Samlebetegnelse på en rekke naturtyper som forekommer i arktiske områder.
Omfatter NiN 2.0 hovedtypene T9 Mosetundra, T10 Arktisk steppe og T28 Polarørken.
Samlebetegnelse for områder over eller nord for tregrensa.
Omfatter NiN 2.0 hovedtypene T3 Fjellhei, leside og tundra, T7 Snøleie, T19 Oppfrysingsmark, T22 Fjellgrashei og grastundra og T26 Breforland og snøavsmeltingsområde.
Samlebetegnelse på områder uten jorddekke og områder under tregrensa hvor jorda er for grunn til at det kan vokse skog.
Omfatter NiN 2.0 hovedtypene T1 Nakent berg, T2 Åpen grunnlendt mark, T5 Grotte og overheng, T13 Rasmark, T14 Rabbe, T15 Fosse-eng, T16 Rasmarkhei og -eng, T17 Aktiv skredmark, T20 Isinnfrysingsmark, T25 Historisk skredmark og T27 Blokkmark.
Skogarealer, med unntak av treplantasjer, semi-naturlig eng som er tresatt og skog som påvirkes av flom.
Ensbetydende med NiN 2.0 hovedtypen T4 Fastmarksskogsmark.
Samlebetegnelse på naturtyper i ferskvann.
Omfatter alle typene under NiN 2.0 hovedtypegruppene L Ferskvannsbunnsystemer og F Limniske vannmasser.
Samlebetegnelse på området mellom laveste normale fjæremål og høyeste normale flomål, eller øvre grense for regelmessig påvirkning av bølgeslag eller sjøsprøyt.
Omfatter NiN 2.0 hovedtypene T6 Strandberg og " T11 Saltanrikingsmark i fjæresonen.
Samlebetegnelse på områder som jevnlig blir satt under vann ved flom, først og fremst langs større elver og langs innsjøer.
Omfatter NiN 2.0 hovedtypene T30 Flomskogsmark, T18 Åpen flomfastmark og T23 Ferskvannsdriftvoll i NiN 2.0
Snø- og issystemer omfatter økosystemer i og på varig snø og is, inkludert polarisen
Omfatter begge hovedtypene under NIN 2.0 hovedtypegruppe I Snø- og issystemer .
Samlebetegnelse på en rekke kysttilknyttede fastmarkssystemer.
Omfatter NiN 2.0 hovedtypene T8 Fuglefjell-eng og fugletopp, T12 Strandeng, T21 Sanddynemark, T24 Driftvoll og T29 Grus- og steindominert strand og strandlinje.
Samlebetegnelse på naturtyper i saltvann, inklusive brakkvann.
Omfatter alle hovedtypene under NiN 2.0 hovedtypegruppene M Saltvannsbunnsystemer og H Marine vannmasser.
Samlebetegnelse på åpne eller spredt tresatte fastmarkssystemer som er formet og betinget av tradisjonell hevd.
Omfatter NiN 2.0 hovedtypene T31 Boreal hei, T32 Semi-naturlig eng, T33 Semi-naturlig strandeng og T34 Kystlynghei.
Samlebetegnelse på fastmarksområder med ny eller sterkt endret overflate, hvor mennesker har fjernet jorda eller forandret størsteparten av den opprinnelige landoverflata.
Omfatter NiN 2.0 hovedtypene T35 Sterkt endret fastmark med løsmassedekke, T36 Ny fastmark på tidligere våtmark og ferskvannsbunn, T37 Ny fastmark på sterkt modifiserte og syntetiske substrater, rask suksesjon, T38 Treplantasje, T39 Sterkt endret og ny fastmark i langsom suksesjon, T40 Sterkt endret fastmark med preg av semi-naturlig eng, T41 Oppdyrket mark med preg av semi-naturlig eng, T42 Sterkt endret, hyppig bearbeidet fastmark med intensivt hevdpreg, T43 Sterkt endret, varig fastmark med intensivt hevdpreg, T44 Åker og T45 Oppdyrket varig eng.
Samlebetegnelse på myr, kilder og andre økosystmer på mer eller mindre vannmettet mark.
Omfatter alle hovedtypene under NiN 2.0 hovedtypegruppen V Våtmarkssystemer.
Detaljer
Populasjonsandel
En art er ikke nødvendigvis begrenset til norske områder. Men populasjonen i norske områder utgjør noen ganger en betydelig andel av den totale populasjonen.
Nåværende populasjonsstørrelse i vurderingsområdet utgjør:
- 50 - 90 % av maksimum populasjonsstørrelse etter år 1900 i samme område
- > 50 % av europeisk populasjonsstørrelse
- 5 - 25 % av global populasjonsstørrelse
Generasjonstid
Artens generasjonstid er satt til 5,0 år.
Generasjonstid er gjennomsnittsalder for alle reproduserende individ, dvs. foreldre til alle avkom i populasjonen. Om generasjonstiden hos en populasjon har blitt endret som følge av høsting eller lignende skal den naturlige generasjonslengden før høsting benyttes. Generasjonstid og generasjonslengde brukes synonymt.
Referanser
- Christiansen, ME. (1972). Crustacea Decapoda Tifotkreps. Universitetsforlaget. 71 s.
- Havforskningsinstituttet: temasider > krepsdyr > reke > kyst- og fjordreke > status, råd og fiskeri. www.imr.no/temasider/skalldyr/reke/
- Hvingel C. (2014). Reke i Bartentshavet. Fisken og Havet Særnummer 1-2014, Havforskningsrapporten: side 177
- ICES (2020). Northern shrimp (Pandalus borealis) in divisions 3.a and 4.a East (Skagerrak and Kattegat and northern North Sea in the Norwegian Deep). Report of the ICES Advisory Committee pra.27.3a4a. https://doi.org/10.17895/ices.advice.5911
- Zimmermann F, Søvik G, Thangstad T (2019). Kunnskapsstatus rekefelt langs norskekysten. Rapport fra Havforskningen 2019-15 https://www.hi.no/hi/nettrapporter/rapport-fra-havforskningen-2019-15
Sitering
Tandberg AHS, Djursvoll P, Falkenhaug T, Glenner H, Meland K og Walseng B (24.11.2021). Krepsdyr: Vurdering av dypvannsreke Pandalus borealis for Norge. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/31735. Nedlastet 26.11.2024
Utvikling
- 2021: LC livskraftig
- 2015: LC livskraftig
- 2010: LC livskraftig