- Rødlista for arter 2021 >
- Svalbard >
- Festuca brachyphylla
-
Rødlista for arter 2021 keyboard_arrow_right
- Resultater Rødlista 2021 keyboard_arrow_right
- Artsgruppene keyboard_arrow_right
- Fordypning keyboard_arrow_right
- Rødlista - hva, hvem, hvorfor? keyboard_arrow_right
- Ekspertkomitéene keyboard_arrow_right
- Metode keyboard_arrow_right
- Kunnskapsgrunnlaget keyboard_arrow_right
- Lanseringskonferansen 2021 keyboard_arrow_right
- Rødlista for arter 2027 keyboard_arrow_right
- Norske arter på internasjonale rødlister keyboard_arrow_right
Vurdering av bergsvingel Festuca brachyphylla Schult. & Schult. f.
Utført av ekspertkomité for Karplanter
Publisert: 24.11.2021
Arten er vurdert til livskraftig LC for Norsk rødliste for arter 2021.
-
RERegionalt utdødd
-
CRKritisk truet
-
ENSterkt truet
-
VUSårbar
-
NTNær truet
-
DDData- mangel
-
LCLivs- kraftig
-
NAIkke egnet
-
NEIkke vurdert
Ekspertenes oppsummering
Bergsvingel Festuca brachyphylla er en småvokst, tuedannende flerårig urt. Arten har frøformering, og fruktene spres trolig hovedsakelig passivt og noe med vind. Generasjonstida er satt til 10 år, dvs. en vurderingsperiode på 30 år. Arten vokser på åpne flekker i tørr hei og på åpen grusmark. På Svalbard er den bare kjent fra et mindre område ved Isfjorden, men med mange bestander langs en strekning på ca. 20 km fra Hotellneset vest for Longyearbyen til midtre Adventdalen og opp Longyeardalen (Nordenskiöld Land), se Fjellheim et al. (2001) og Guldahl et al. (2001).
Dagens informasjon tyder på én effektiv immigrasjon til Svalbard og lokal spredning fra denne. Det er uvisst om denne innvandringen har en antropogen bakgrunn eller ikke, men antropogen innførsel til Longyearbyen-området er ikke umulig. Utbredelsesområdet er anslått til 44 km2, og antallet forekomstruter til 11, dvs. et forekomstareal på 44 km2. Arten finnes bare i den mest påvirkete delen av hele Svalbard, og flere tidligere kjente bestander er blitt nedbygd. Samtidig tåler arten en god del forstyrrelse og kan være en pionér på f.eks. veikanter i Longyearbyen og rundt flyplassen. Vi regner derfor ikke med noen fortidig populasjonsnedgang på gunn av inngrepen. Arten produserer modne frukter som har en spireprosent på 46,4 % (Alsos et al. 2013).
Det er ingen tydelige indikasjoner på pågående populasjonsnedgang og heller ikke forventet noen framtidig nedgang. Arten finnes ellers i verden fra nordboreal sone nord til nordarktisk sone, og den vil kunne ha fordel av temperaturøkning. Bergsvingel er en svært vidt utbredt, arktisk-alpin og sirkumpolar art, men Svalbard-forekomstene er de eneste i Vest-Europa (arten finnes i arktisk europeisk Russland).
Den er derfor en ansvarsart for Norge i europeisk sammenheng.
Artsgruppen som bergsvingel tilhører ble kartlagt av Rønning (1972), men ut fra en dårlig fungerende taksonomi der den arten vi i dag kjenner som den mest utbredte på Svalbard, F. edlundiae, ennå ikke var beskrevet. Avklaring av taksonomi og utbredelse på Svalbard finnes hos Fjellheim et al. (2001) og Guldahl et al. (2001).
Se også Elven et al. (2011).
Med unntak for én enkelt prikk, hører alt det materialet som Rønning (1972) kartla som bergsvingel F. brachyphylla, til stuttsvingel F. edlundiae. Kartene i både Artskart og Svalbardflora, som bygger på både belegg og litterære og andre opplysninger, er derfor ekstremt misvisende. Filtrerer man bare for belagte funn, blir de mer (men ikke helt) korrekte.
Bergsvingel vurderes som livskraftig (LC), til tross for at den bare forekommer innen et svært begrenset område i den mest utbygde og påvirkete delen av hele Svalbard. Dette er en nedgradering fra nær truet i forrige vurderingsrunde (og fra sårbar i runden før denne).
Årsaken til revurderingen er at arten ikke antas å være særlig følsom for pågående og forventete framtidige klimaendringer, og at sjøl om mange småbestander er blitt nedbygd og ødelagt, viser den god evne til å innta sekundære, forstyrrete habitater, spesielt i Longyearbyen og rundt flyplassen. Det er imidlertid et spørsmål om artens forekomst på Svalbard skal vurderes som kraftig fragmentert eller ikke. Hele Svalbard-forekomsten er en liten, samlet forekomst (44 km2) isolert fra alle andre globalt med flere tusen kilometer. Vurderes utbredelsen som
trolig
kraftig fragmentert, endrer dette ikke vurderingen, men vurderes den som (sikkert) kraftig fragmentert, blir arten å vurdere som nær truet (NT).Forklaring på kategori
Hvorfor er denne arten vurdert?
Denne arten er rødlistevurdert fordi den har en etablert populasjon i vurderingsområdet. Det vil si at den er eller har vært dokumentert eller antatt etablert med fast reproduserende populasjon uten opphav i introduserte individer.
Hvilke arter vurderes?Hvorfor er ikke denne arten rødlistet?
Denne arten oppfyller ikke kriteriene for rødlisting. Den vurderes derfor til kategorien livskraftig LC.
Les om kriteriene herÅrsak til endring av kategori
Kategorien for denne arten er endret fra NT til LC siden Rødlista 2015. Endringen kommer på grunnlag av Endrete kriterier eller tilpasning til regler.
Vurderingsområde og artens utbredelse
Vurderingen gjelder for Svalbard, dvs. Spitsbergen og øyene omkring, samt Bjørnøya og Hopen slik det er definert i Svalbardtraktaten.
Regioner og havområder
En art er forekommende i et (historisk) fylke eller havområde hvis vesentlige deler av livssyklusen foregår der. Kjent forekomst betyr kjent eller sannsynlig nåværende forekomst. Antatt forekomst brukes om mulig forekomst (basert på eldre observasjoner eller biogeografiske antagelser). Antatt utdødd forekomst brukes når arten muligens har dødd ut lokalt, mens utdødd forekomst betyr at det er overveiende sannsynlighet for at arten har dødd ut i området. Marine arter regnes som forekommende i kystfylker om de opptrer innenfor norsk territorialfarvann ved fylket. Kartet viser den historiske fylkesinndelingen per 1. januar 2018.Geografisk distribusjon
- Kjent
- Antatt
- Ingen
- Antatt Utdødd
- Utdødd
Habitat
Artens habitat er dens viktigste leveområder. I vurderingene er det laget noen predefinerte habitat basert på inndeling etter Natur i Norge (NiN) systemet.
Samlebetegnelse på en rekke naturtyper som forekommer i arktiske områder.
Omfatter NiN 2.0 hovedtypene T9 Mosetundra, T10 Arktisk steppe og T28 Polarørken.
Samlebetegnelse for områder over eller nord for tregrensa.
Omfatter NiN 2.0 hovedtypene T3 Fjellhei, leside og tundra, T7 Snøleie, T19 Oppfrysingsmark, T22 Fjellgrashei og grastundra og T26 Breforland og snøavsmeltingsområde.
Samlebetegnelse på områder uten jorddekke og områder under tregrensa hvor jorda er for grunn til at det kan vokse skog.
Omfatter NiN 2.0 hovedtypene T1 Nakent berg, T2 Åpen grunnlendt mark, T5 Grotte og overheng, T13 Rasmark, T14 Rabbe, T15 Fosse-eng, T16 Rasmarkhei og -eng, T17 Aktiv skredmark, T20 Isinnfrysingsmark, T25 Historisk skredmark og T27 Blokkmark.
Skogarealer, med unntak av treplantasjer, semi-naturlig eng som er tresatt og skog som påvirkes av flom.
Ensbetydende med NiN 2.0 hovedtypen T4 Fastmarksskogsmark.
Samlebetegnelse på naturtyper i ferskvann.
Omfatter alle typene under NiN 2.0 hovedtypegruppene L Ferskvannsbunnsystemer og F Limniske vannmasser.
Samlebetegnelse på området mellom laveste normale fjæremål og høyeste normale flomål, eller øvre grense for regelmessig påvirkning av bølgeslag eller sjøsprøyt.
Omfatter NiN 2.0 hovedtypene T6 Strandberg og " T11 Saltanrikingsmark i fjæresonen.
Samlebetegnelse på områder som jevnlig blir satt under vann ved flom, først og fremst langs større elver og langs innsjøer.
Omfatter NiN 2.0 hovedtypene T30 Flomskogsmark, T18 Åpen flomfastmark og T23 Ferskvannsdriftvoll i NiN 2.0
Snø- og issystemer omfatter økosystemer i og på varig snø og is, inkludert polarisen
Omfatter begge hovedtypene under NIN 2.0 hovedtypegruppe I Snø- og issystemer .
Samlebetegnelse på en rekke kysttilknyttede fastmarkssystemer.
Omfatter NiN 2.0 hovedtypene T8 Fuglefjell-eng og fugletopp, T12 Strandeng, T21 Sanddynemark, T24 Driftvoll og T29 Grus- og steindominert strand og strandlinje.
Samlebetegnelse på naturtyper i saltvann, inklusive brakkvann.
Omfatter alle hovedtypene under NiN 2.0 hovedtypegruppene M Saltvannsbunnsystemer og H Marine vannmasser.
Samlebetegnelse på åpne eller spredt tresatte fastmarkssystemer som er formet og betinget av tradisjonell hevd.
Omfatter NiN 2.0 hovedtypene T31 Boreal hei, T32 Semi-naturlig eng, T33 Semi-naturlig strandeng og T34 Kystlynghei.
Samlebetegnelse på fastmarksområder med ny eller sterkt endret overflate, hvor mennesker har fjernet jorda eller forandret størsteparten av den opprinnelige landoverflata.
Omfatter NiN 2.0 hovedtypene T35 Sterkt endret fastmark med løsmassedekke, T36 Ny fastmark på tidligere våtmark og ferskvannsbunn, T37 Ny fastmark på sterkt modifiserte og syntetiske substrater, rask suksesjon, T38 Treplantasje, T39 Sterkt endret og ny fastmark i langsom suksesjon, T40 Sterkt endret fastmark med preg av semi-naturlig eng, T41 Oppdyrket mark med preg av semi-naturlig eng, T42 Sterkt endret, hyppig bearbeidet fastmark med intensivt hevdpreg, T43 Sterkt endret, varig fastmark med intensivt hevdpreg, T44 Åker og T45 Oppdyrket varig eng.
Samlebetegnelse på myr, kilder og andre økosystmer på mer eller mindre vannmettet mark.
Omfatter alle hovedtypene under NiN 2.0 hovedtypegruppen V Våtmarkssystemer.
Detaljer
Populasjonsandel
En art er ikke nødvendigvis begrenset til norske områder. Men populasjonen i norske områder utgjør noen ganger en betydelig andel av den totale populasjonen.
Nåværende populasjonsstørrelse i vurderingsområdet utgjør:
- > 90 % av maksimum populasjonsstørrelse etter år 1900 i samme område
- > 50 % av europeisk populasjonsstørrelse
- < 1 % av global populasjonsstørrelse
Generasjonstid
Artens generasjonstid er satt til 10 år.
Generasjonstid er gjennomsnittsalder for alle reproduserende individ, dvs. foreldre til alle avkom i populasjonen. Om generasjonstiden hos en populasjon har blitt endret som følge av høsting eller lignende skal den naturlige generasjonslengden før høsting benyttes. Generasjonstid og generasjonslengde brukes synonymt.
Referanser
- Alsos, I.G., Müller, E. & Eiuesen, P.B. (2013). Germinating seeds or bulbils in 87 of 113 tested Arctic species indicate potential for ex situ seed bank storage. Polar Biol. 36: 819-830. doi:10.1007/s00300-013-1307-7
- Elven, R., Murray, D.F., Razzhivin, V.Yu. & Yurtsev, B.A. (2011). Annotated Checklist of the Panarctic Flora (PAF) Vascular Plants. Natural History Museum, University of Oslo. http://nhm2.uio.no/paf/
- Fjellheim, S., Elven, R. & Brochmann, C. (2001). Molecules and morphology in concert. II. The Festuca brachyphylla complex (Poaceae) in Svalbard. Amer. J. Bot. 88: 869-882.
- Guldahl, A.S., Borgen, L. & Nordal, I. (2001). Variation in the Festuca brachyphylla (Poaceae) complex in Svalbard, elucidated by chromosome numbers and isozymes. Bot. J. Linn. Soc. 137: 107-126.
- Rønning, O.I. (1972). The distribution of vascular cryptogams and monocotyledons in Svalbard. K. Norske Vidensk. selsk. Skr. 24: 1-63.
Sitering
Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24.11.2021). Karplanter: Vurdering av bergsvingel Festuca brachyphylla for Svalbard. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/31178. Nedlastet 04.11.2024
Utvikling
- 2021: LC livskraftig
- 2015: NT nær truet
- 2010: VU sårbar