- Rødlista for arter 2021 >
- Norge >
- Mus (Mus) musculus
-
Rødlista for arter 2021 keyboard_arrow_right
- Resultater Rødlista 2021 keyboard_arrow_right
- Artsgruppene keyboard_arrow_right
- Fordypning keyboard_arrow_right
- Rødlista - hva, hvem, hvorfor? keyboard_arrow_right
- Ekspertkomitéene keyboard_arrow_right
- Metode keyboard_arrow_right
- Kunnskapsgrunnlaget keyboard_arrow_right
- Lanseringskonferansen 2021 keyboard_arrow_right
- Rødlista for arter 2027 keyboard_arrow_right
- Norske arter på internasjonale rødlister keyboard_arrow_right
Vurdering av husmus Mus (Mus) musculus Linnaeus, 1758
Utført av ekspertkomité for Pattedyr
Publisert: 24.11.2021
Arten er vurdert til livskraftig LC for Norsk rødliste for arter 2021.
-
RERegionalt utdødd
-
CRKritisk truet
-
ENSterkt truet
-
VUSårbar
-
NTNær truet
-
DDData- mangel
-
LCLivs- kraftig
-
NAIkke egnet
-
NEIkke vurdert
Ekspertenes oppsummering
Beskrivelse av arten:
I Vest-Europa finnes det to ulike genetiske linjer av husmus som tidvis har blitt oppfattet som egne arter og tidvis som egne underarter (Wilson og Reeder 2005, Burgin mfl. 2020).Skillelinjen i utbredelse mellom den vestlige Mus musculus domesticus og den østlige Mus musculus musculus går blant annet gjennom Tyskland og Danmark. Skillelinjen i Norge er ikke fullstendig kartlagt, men går i hvert fall gjennom gamle Vestfold fylke og et stykke nord for Oslo. Dyr øst for denne linjen, det vil si i deler av Vestfold, Akershus, Oslo, Østfold, Hedmark og Oppland tilhører M. m. musculus, mens dyr vest for denne linjen, samt i Trøndelag og nordover tilhører M. m. domesticus. Genetiske studier (Jones mfl. 2010) viser at hver av underartene innehar gener til den motsatte underarten. Resultatene bygger opp om hypotesen at M. m. domesticus spredte seg først og fremst med vikingene, mens M. m. musculus ankom Skandinavia allerede med introduksjonen av jordbruket. M. m. musculus har følgelig gradvis blitt fortrengt av underarten domesticus.
Den nyeste tyske rødliste for pattedyr (Meinig mfl. 2020) håndterer begge underartene som egne arter, og for begge angis en nedadgående bestandstrend på lengre sikt. For M. musculus oppgis en negativ påvirkning av økt intensivering av landbruket. M. domesticus er listet som sterk truet i Hamburg, mens begge arter er listet som nær truet i Baden-Württemberg. I de resterende fylkene (Bundesländer) anses nedgangen ikke sterk nok for en rødlistevurdering eller datagrunnlaget er utilstrekkelig for vurdering. I Danmark forekommer begge underarter og i den nyeste danske rødlista (Moeslund mfl. 2019) angis at arten er i tilbakegang (IUCN kriterium A4c) og det antas at bestandsreduksjonen er 10% eller større: ”Husmusen synes at være i tilbagegang, men det er svært at vurdere i hvor stor grad (Jensen & Lodal 2007).
I forbindelse med Dansk Pattedyrsatlas viste det sig, at langt de fleste indrapporterede mus i boliger var halsbåndmus og mindre end en fjerdedel var husmus. Denne trend tyder på, at halsbåndmusen er ved at overtage og muligvis erstatte husmusen i dennes primære habitat (Jensen & Lodal 2007)”. Som trusler nevnes endret arealbruk og endret driftsform i landbruket, bestandsnedgang gjennom forfølgelse og forgiftning, samt annen menneskelig påvirkning. I Sverige er arten ikke rødlistevurdert (Artdatabanken 2020).
Vurdering:
Det er mye som tyder på at bestanden av husmus – i hvert fall på Østlandet – har gått tilbake i nyere tid. I Prosjekt Pattedyratlas (Norsk zoologisk forening) ble husmus kun påvist som art for Oslo kommune med ett funn fra 1983. Under ovennevnte genetiske undersøkelser (Jones mfl. 2010) var det utfordrende å finne lokaliteter med husmus i studieområdet Vestfold, Telemark og Akershus. Pattedyrvalidator for Artsdatabanken, Magne Flåten, skriver 5.10.2009 ved ett funn av husmus: ”Dette er bare tredje husmus av de ca. 1000 smågnagere jeg har artsbestemt (levende eller døde) i Vestfold de siste årene - det er ikke mange husmus å finne her i fylket lenger! Liten skogmus har tatt over”. De fleste skadedyrbekjempere skiller ikke mellom husmus og skogmus og derfor finnes det ingen gode samlede data fra denne skadedyrbransjen (Mari Steinert i Folkehelseinstituttet, pers. medd.).For Stor-Oslo og Østfold bekrefter Kari Rigstad i Pelias (pers. medd.) imidlertid at arten påtreffes svært sjeldent. Ifølge Jens Galby i Anticimex, synes husmusa å være ganske sjelden på Østlandet; de finner arten her og der i forbindelse med landbruk og i næringsmiddelindustrien (pers medd.).
Der kan den til gjengjeld oppstå i store mengder. Jens Galby anslår at 99% av alle mus i bolighus på Østlandet er småskogmus (pers. medd.).
Funn av arten som ikke er belagt med bilde, skalle eller skinn bør derfor håndteres med stor varsomhet. Datagrunnlaget i Artskart er sannsynligvis beheftet med stor usikkerhet.
Det er trolig at arten ofte blir forvekslet med små- eller storskogmus (Apodemus sylvaticus eller A. flavicollis) og i noen tilfeller med klatremus (Myodes glareolus).
Av 34 artsfunn i Artsobservasjoner som er bildebelagt (pr. november 2020), var kun fire fra Akershus, Oslo og Agder. Samtlige av disse var feilbestemt. Et tilsvarende søk for husmus i den svenske databasen Artportalen.se, viste at kun tre av 16 billedbelagte funn viser riktig art. Funn av arten som ikke er belagt med bilde, skalle eller skinn bør derfor håndteres med stor varsomhet. Datagrunnlaget i Artskart bør følgelig vurderes med forsiktighet.
Inntil nylig var husmus, ved siden av brunrotte (Rattus norvegicus), den eneste ekte mus i fylkene Sør- og Nord-Trøndelag, Nordland og Troms. Brorparten av de resterende billedbelagte funnene stammer nettopp fra disse fylkene, og med unntak av ett suspekt sporfunn, viser billedmaterialet riktig art. Det kan derfor se ut som at arten fortsatt holder stand i disse fylkene. Situasjonen på Vestlandet er imidlertid uklar. Både små- og storskogmus sprer seg imidlertid raskt vest- og nordover. Småskogmus forekommer nå for eksempel både i Sør- og Nord-Trøndelag. Det er trolig at denne arealekspansjon vil ha en negativ innvirkning på husmusa.
Trolig er endret driftsform (færre gårdsbruk med både korn og kjøttproduksjon), bedre hygiene (mindre mat er tilgjengelig), samt aktiv bekjempelse hovedårsakene til at arten synes å være i tilbakegang i Norge. Hvorvidt tilbakegangen gjelder for hele landet, eller kun for Østlandet der primært den østlige underarten har tilhold, er foreløpig uvisst.
Konklusjon:
Husmus vurderes som LC fordi datagrunnlaget er utilstrekkelig til å kunne vurdere om det har vært og/eller pågår en nedgang i husmusbestanden. Det bør gjøres en innsats for å kvalitetssikre datagrunnlaget og for å få flere aktører (Folkehelseinstituttet, Mattilsynet og aktører i skadedyrsbransjen) til å bidra med belagte funn av arten.Forklaring på kategori
Hvorfor er denne arten vurdert?
Denne arten er rødlistevurdert fordi den har en etablert populasjon i vurderingsområdet. Det vil si at den er eller har vært dokumentert eller antatt etablert med fast reproduserende populasjon uten opphav i introduserte individer.
Hvilke arter vurderes?Hvorfor er ikke denne arten rødlistet?
Denne arten oppfyller ikke kriteriene for rødlisting. Den vurderes derfor til kategorien livskraftig LC.
Les om kriteriene herVurderingsområde og artens utbredelse
Vurderingen gjelder for Norge, dvs. Fastlands-Norge og nærliggende øyer, norsk territorialfarvann og norsk økonomisk sone, samt fiskevernsonen rundt Svalbard og fiskerisonen rundt Jan Mayen.
Regioner og havområder
En art er forekommende i et (historisk) fylke eller havområde hvis vesentlige deler av livssyklusen foregår der. Kjent forekomst betyr kjent eller sannsynlig nåværende forekomst. Antatt forekomst brukes om mulig forekomst (basert på eldre observasjoner eller biogeografiske antagelser). Antatt utdødd forekomst brukes når arten muligens har dødd ut lokalt, mens utdødd forekomst betyr at det er overveiende sannsynlighet for at arten har dødd ut i området. Marine arter regnes som forekommende i kystfylker om de opptrer innenfor norsk territorialfarvann ved fylket. Kartet viser den historiske fylkesinndelingen per 1. januar 2018.Geografisk distribusjon
- Region Forekomst
-
Grønlandshavet
Ingen -
Barentshavet nord og Polhavet
Ingen -
Barentshavet sør
Ingen -
Norskehavet
Ingen -
Nordsjøen
Ingen -
Jan Mayen
Ingen -
Finnmark
Ingen -
Troms
Kjent -
Nordland
Kjent -
Trøndelag
Kjent -
Møre og Romsdal
Kjent -
Sogn og Fjordane
Kjent -
Hordaland
Kjent -
Rogaland
Kjent -
Vest-Agder
Kjent -
Aust-Agder
Kjent -
Telemark
Kjent -
Vestfold
Kjent -
Buskerud
Kjent -
Oppland
Kjent -
Hedmark
Kjent -
Oslo og Akershus
Kjent -
Østfold
Kjent
Habitat
Artens habitat er dens viktigste leveområder. I vurderingene er det laget noen predefinerte habitat basert på inndeling etter Natur i Norge (NiN) systemet.
Samlebetegnelse på en rekke naturtyper som forekommer i arktiske områder.
Omfatter NiN 2.0 hovedtypene T9 Mosetundra, T10 Arktisk steppe og T28 Polarørken.
Samlebetegnelse for områder over eller nord for tregrensa.
Omfatter NiN 2.0 hovedtypene T3 Fjellhei, leside og tundra, T7 Snøleie, T19 Oppfrysingsmark, T22 Fjellgrashei og grastundra og T26 Breforland og snøavsmeltingsområde.
Samlebetegnelse på områder uten jorddekke og områder under tregrensa hvor jorda er for grunn til at det kan vokse skog.
Omfatter NiN 2.0 hovedtypene T1 Nakent berg, T2 Åpen grunnlendt mark, T5 Grotte og overheng, T13 Rasmark, T14 Rabbe, T15 Fosse-eng, T16 Rasmarkhei og -eng, T17 Aktiv skredmark, T20 Isinnfrysingsmark, T25 Historisk skredmark og T27 Blokkmark.
Skogarealer, med unntak av treplantasjer, semi-naturlig eng som er tresatt og skog som påvirkes av flom.
Ensbetydende med NiN 2.0 hovedtypen T4 Fastmarksskogsmark.
Samlebetegnelse på naturtyper i ferskvann.
Omfatter alle typene under NiN 2.0 hovedtypegruppene L Ferskvannsbunnsystemer og F Limniske vannmasser.
Samlebetegnelse på området mellom laveste normale fjæremål og høyeste normale flomål, eller øvre grense for regelmessig påvirkning av bølgeslag eller sjøsprøyt.
Omfatter NiN 2.0 hovedtypene T6 Strandberg og " T11 Saltanrikingsmark i fjæresonen.
Samlebetegnelse på områder som jevnlig blir satt under vann ved flom, først og fremst langs større elver og langs innsjøer.
Omfatter NiN 2.0 hovedtypene T30 Flomskogsmark, T18 Åpen flomfastmark og T23 Ferskvannsdriftvoll i NiN 2.0
Snø- og issystemer omfatter økosystemer i og på varig snø og is, inkludert polarisen
Omfatter begge hovedtypene under NIN 2.0 hovedtypegruppe I Snø- og issystemer .
Samlebetegnelse på en rekke kysttilknyttede fastmarkssystemer.
Omfatter NiN 2.0 hovedtypene T8 Fuglefjell-eng og fugletopp, T12 Strandeng, T21 Sanddynemark, T24 Driftvoll og T29 Grus- og steindominert strand og strandlinje.
Samlebetegnelse på naturtyper i saltvann, inklusive brakkvann.
Omfatter alle hovedtypene under NiN 2.0 hovedtypegruppene M Saltvannsbunnsystemer og H Marine vannmasser.
Samlebetegnelse på åpne eller spredt tresatte fastmarkssystemer som er formet og betinget av tradisjonell hevd.
Omfatter NiN 2.0 hovedtypene T31 Boreal hei, T32 Semi-naturlig eng, T33 Semi-naturlig strandeng og T34 Kystlynghei.
Samlebetegnelse på fastmarksområder med ny eller sterkt endret overflate, hvor mennesker har fjernet jorda eller forandret størsteparten av den opprinnelige landoverflata.
Omfatter NiN 2.0 hovedtypene T35 Sterkt endret fastmark med løsmassedekke, T36 Ny fastmark på tidligere våtmark og ferskvannsbunn, T37 Ny fastmark på sterkt modifiserte og syntetiske substrater, rask suksesjon, T38 Treplantasje, T39 Sterkt endret og ny fastmark i langsom suksesjon, T40 Sterkt endret fastmark med preg av semi-naturlig eng, T41 Oppdyrket mark med preg av semi-naturlig eng, T42 Sterkt endret, hyppig bearbeidet fastmark med intensivt hevdpreg, T43 Sterkt endret, varig fastmark med intensivt hevdpreg, T44 Åker og T45 Oppdyrket varig eng.
Samlebetegnelse på myr, kilder og andre økosystmer på mer eller mindre vannmettet mark.
Omfatter alle hovedtypene under NiN 2.0 hovedtypegruppen V Våtmarkssystemer.
Detaljer
Populasjonsandel
En art er ikke nødvendigvis begrenset til norske områder. Men populasjonen i norske områder utgjør noen ganger en betydelig andel av den totale populasjonen.
Nåværende populasjonsstørrelse i vurderingsområdet utgjør:
- < 1 % av europeisk populasjonsstørrelse
- < 1 % av global populasjonsstørrelse
Referanser
- Artdatabanken (2020). Rödlistade arter i Sverige 2020, SLU, Uppsala.
- Burgin, C. J., Wilson, D. E., Mittermeier, R. A., Rylands, A. B., Lacher, T. E. & Sechrest, W. (2020). Illustrated Checklist of the Mammals of the World. Volume 1: Monotremata to Rodentia. Lynx Edicions, Barcelona.
- Jensen TS, Lodal J 2007. Husmus Mus musculus Linnaeus, 1758. I: Baagøe HJ, Jensen TS. Dansk Pattedyratlas. Gyldendal, 160-163.
- Jensen TS, Lodal J 2007. Husmus Mus musculus Linnaeus, 1758. I: Baagøe HJ, Jensen TS. Dansk Pattedyratlas. Gyldendal, 160-163.
- Jones, E. P., Kooij, J. van der, Solheim, R. and Searle, J. B. (2010). Norwegian house mice (Mus musculus musculus/domesticus): distributions, routes of colonization and patterns of hybridization. Molecular Ecology 19 (23): 5252-5264.
- Meinig H, Boye P, Dähne M, Hutterer R og Lang J (2020): Rote Liste und Gesamtartenliste der Säugetiere (Mammalia) Deutschlands. Naturschutz und Biologische Vielfalt 170 (2). 73 s.
- Moeslund, J.E., Nygaard, B., Ejrnæs, R., Bell, N., Bruun, L.D., Bygebjerg, R., Carl, H., Damgaard, J., Dylmer, E., Elmeros, M., Flensted, K., Fog, K., Goldberg, I., Gønget, H., Helsing, F., Holmen, M., Jørum, P., Lissner, J., Læssøe, T., Madsen, H.B., Misser, J., Møller, P.R., Nielsen, O.F., Olsen, K., Sterup, J., Søchting, U., Wiberg-Larsen, P. og Wind, P. 2019. Den danske Rødliste. Aarhus Universitet, DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi. www.redlist.au.dk.
- Wilson, D.E. and Reeder, D.M. 2005. Mammal Species of the World. Johns Hopkins University Press, Baltimore, MD, USA.
Sitering
Eldegard K, Syvertsen PO, Bjørge A, Kovacs K, Støen O-G og van der Kooij J (24.11.2021). Pattedyr: Vurdering av husmus Mus (Mus) musculus for Norge. Rødlista for arter 2021. Artsdatabanken. http://www.artsdatabanken.no/lister/rodlisteforarter/2021/12538. Nedlastet 02.01.2025
Utvikling
- 2021: LC livskraftig
- 2015: LC livskraftig
- 2010: LC livskraftig