Kartleggingsenheten omfatter lagdelte, fullsirkulerende vannmasser i klare, noe kalkfattige innsjøer med middels komplekst fiskesamfunn.

Femunden (203,5 km2 og største dyp 150 m) med et middels komplekst fiskesamfunn bestående av ørret, røye, harr, ørekyt, sik, gjedde og abbor (Engerdal kommune).

Økologisk karakteristikk

Kartleggingsenheten omfatter klare, noe kalkfattige vannmasser med middels komplekst fiskesamfunn, i innsjøer som er tilstrekkelig store og dype til at det sommerstid dannes et temperatursjikt (sprangsjikt). Temperatursjiktet begrenser sirkulasjonen i vannmassene både om sommeren og om vinteren når innsjøen er isdekt. Vår og høst er vannmassene fullsirkulerende. Et middels komplekst fiskesamfunn fører ofte til kraftig predasjon på krepsdyrplankton. Noe kalkfattig bergarter og løsmasseavsetninger i nedbørfeltet, som sandstein og glimmerskifer, gneis med amfibolitt eller gabbro, er typisk for denne kartleggingsenheten.

Identifisering

Vannprøve, måling av siktedyp/dyp, temperaturmåling og kartlegging av fiskesamfunn.

Utbredelse og regional fordeling

Kartleggingsenheten forekommer i middels store og store og dype innsjøer (SM Størrelsesrelatert miljøvariabilitet·bc) under skoggrensa med noe kalkfattige bergarter og løsmasser i nedbørfeltet. Den kan også forekomme i små innsjøer (SM·d) som er dype og skjermet for vind. Kartleggingsenheten forekommer på Østlandet, i innsjøer med blant annet sik Coregonus lavaretus.

Viktigste forvekslingsenheter

Kartleggingsenheter med nærliggende trinn for LKM-ene FS Fiskesamfunnskompleksitet, KA Kalkinnhold og HU Humusinnhold.