Kammaneter
Ctenophora
Kammaneter, også kjent som ribbemaneter, eller Ctenophora som er det vitenskapelige navnet, er en gruppe planktoniske, frittlevende invertebrater som lever i marine farvann. De finnes i de fleste marine habitater, fra polare til tropiske, ved kysten eller langt til havs, og fra overflatevann til det dype havet.
Kammaneter kjennetegnes av åtte rekker av flimmerplater bestående av sammensmeltede flimmerhår, som brukes til bevegelse, og en gelatinøs kropp som i stor grad består av vann. Kammaneter er en relativ liten monofyletisk (dvs. de har ett opphav) rekke med mellom 100 til 250 arter beskrevet globalt. Estimert antall arter i gruppen varierer betydelig avhengig av kilde og om mulige synonymer er tatt i betraktning, og derfor antas kun mellom 100 til 150 å være gyldige arter. I tillegg erkjenner det vitenskapelige samfunnet at antall kammanetarter har blitt undervurdert globalt, og kjenner til minst 25-50 arter som mangler en formell vitenskapelig beskrivelse. Antall ubeskrevne arter av kammaneter i dypvannsregionene er ikke engang estimert.
Alle kammaneter (bortsett fra arter i familien Beroidae) ligner små kulekammaneter når de er i larvestadiet. Det gjør artsidentifisering av unge kammaneter utfordrende. I tillegg er kammaneter en meget vanskelig dyregruppe å arbeide med. De er vanligvis svært skjøre og har ingen harde kroppsdeler, noe som gjør det vanskelig å både samle inn, håndtere, undersøke og konservere. Disse sidene presenterer pelagiske kammanter, dvs. de som lever i de åpne vannmassene, som er kjent fra norske farvann, fra Svalbard til Sør-Norge, samt noen tips på typiske kjennetegn. Nøkkelen fokusererpå morfologiske karakterer av voksne individer. Dette utvalget av arter bør imidlertid ikke betraktes som fullstendig siden kammanetenes taksonomi utvikler seg bestandig, og nye arter oppdages. Ytterligere arktiske og atlantiske arter fra tilstøtende områder kan også tenkes å forekomme i norske farvann, avhengig av lokalitet, strøm og forhold. Hvis du er i tvil over om du har kommet til rett art i nøkkelen, bør ytterligere identifikasjonsressurser konsulteres.
Kilder
Licandro P og Linsday DJ (2017). Ctenophora in Marine Plankton ed Castellani, C & Edwards, M. Oxford. University Press
Mills CE (1998-present). Phylum Ctenophora: list of all valid species names. Available: http://faculty.washington.edu/cemills/Ctenolist.html
Mills CE (2010). Ctenophores: Some notes from an expert. Available: http://faculty.washington.edu/cemills/Ctenophores.html.
Mills CE og Haddock SHD (2007). Ctenophores. Fourth edition. California: J.t. carlton, editior, university of california press, pp. 168-173. Available: https://faculty.washington.edu/cemills/LSM2007Cnidaria.pdf