Svartrandkjuke Bjerkandera adusta er en hattedannende kjuke med grått porelag. Denne er funnet ved Kajalunden på Rygge i 2014.

Svartrandkjuke Bjerkandera adusta er en vanlig kjuke som vokser på ulike løvtrær i barskog og løvskog. Det er en hattedannende kjuke med grått porelag. Det mørke porelaget og at den er betydelig mørkere enn kjøttet, er gode kjennetegn for arten. Svartrandkjuke finnes i hele landet.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige og hattformete. Den vokser ofte i trappeformete grupper. Den er seig og opptil 3 cm. Hatten er kremfarget til beige. Poreflaten er grå til svart og porene er kantete og 6–7 per mm. Det er en tydelig mørk sone mellom kontekst og porelag.

Hyfesystemet er monomitisk.

Cystidier eller andre sterile hymeniale organer er fraværende.

Basidier er 10–14 x 4–5 μm.

Basidiosporer er 4,5–6 x 2,5–3,5 μm og kort sylindriske.

Substrata. Den vokser på løvtrær slik som Acacia, Acer, Aesculus, Alnus, Betula, Carpinus, Castanea, Celtis, Corylus, Crataegus, Cytisus, Eucalyptus, Fagus, Fraxinus, Juglans, Malus, Myoporum, Olea, Platanus, Populus, Prunus, Rhamnus, Robinia, Rosa, Quercus, Salix, Sambucus, Sorbus, Syringa, Tamarix, Tilia og Ulmus. Sjelden på bartrær som Abies, Larix, Picea og Pinus.

Bemerkninger. Den grå til svarte fargen på poreflaten og den lyse hatten som ofte er gråaktig langs kanten, er gode feltkarakterer. Røykkjuke Bjerkandera fumosa ligner, men skiller seg ved å ha okerfarget til beige, tykkere og bredere fruktlegemer og større basidier og sporer.

Svartrandkjuke Bjerkandera adusta er en vanlig kjuke som vokser på ulike løvtrær i barskog og løvskog. Denne er funnet ved Omborsnes i Bamble i 2014.