Frynsekjuke Anomoloma myceliosum er en sjelden kjuke som vokser tiltrykt på granlæger i gammel granskog. Her fra Handklevassåsen i Krødsherad.

Frynsekjuke Anomoloma myceliosum er en sjelden kjuke som finnes i gammel barskog på gran. Frynsekjuke er en skjør resupinat hvit kjuke med hvite frynser i kanten, noe som er et godt kjennetegn for arten. Den kan imidlertid forveksles med andre kjuker med hvite frynser. Sporekarakterer gir den sikreste bestemmelsen. Den er hovedsakelig kjent fra sentrale Østlandet, samt Møre og Romsdal, med spredte enkeltfunn i Telemark, Agder, Trøndelag og Nordland.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er resupinate og ettårige. Størrelsen er små til vidt utbredte og opptil 3 mm tykke. Den er lett å løsne og er myk og bomullsaktig som fersk. Kanten er vanligvis bred og trådet med hvite rhizomorfer. Poreoverflaten er hvit som frisk og blir kremfarget som tørr. Porene er kantete og først 3–4 per mm, siden større og opptil 1–2 per mm og mer uregelmessige.

Hyfesystemet er monomitisk.

Basidier er 11–20 x 4–7 μm og kølleformete.

Basidiosporer er 3–4 x 2,1–2,8 (3) μm og elliptiske til subglobose. Sporene er amyloide i Melzer's reagens.

Substrata. Arten vokser på forskjellige trær, men særlig på gran Picea.

Bemerkninger Arten kjennes igjen på den hvite trådaktige kanten og amyloide små sporer.

Frynsekjuke Anomoloma myceliosum har frynser på kantene til porelaget, derav navnet. Bildet er tatt i 2016 på Busund i Ringerike.