Finporet skorpekjuke Datronia stereoides er en sjelden kjuke som finnes i fuktig lauvskog, gjerne langs vassdrag og i flommarksskog, der den vokser på død ved av fortrinnsvis selje. Arten vokser ofte på greiner og dødved av små dimensjoner. Dette er en liten resupinat kjuke som ligner på skorpekjuke Datronia mollis, men denne har større og mer irregulære porer. Fleste funn finporet skorpekjuke er kjent fra Nord-Norge og indre Østlandet.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige og resupinate med løftet kant. Hatten er opptil 1 cm bred og hyllelignende. Hatten er brun og vanligvis usonet. Poreflaten er blekt rosa til beige. Porene er runde til hexagonale og regelmessige og måler 4–5 per mm. Kjøttet er tynt og duplex, der lavere del er blekt brunt og skiller seg fra det mørke øvre hårlaget med en tynn svart sone.

Hyfesystemet er trimitisk.

Dendrohyphidia er forgreinete og vridde. De er tallrike på kanten av poreåpningene og er 1,5–2 μm i diameter. Disse kan være vanskelige å observere i tørre fruktlegemer da de faller sammen ved tørking.

Cystidier er fraværende.

Basidier er 25–40 x 7–8,5 μm og kølleformete med en smal basis og med en basal bøyle.

Basidiosporer er 8–12 x 3,5–4,5 μm og sylindriske.

Substrata. På løvtrær, mest vanlig på Betula, Fagus, Populus og Salix, men også funnet på Alnus og Picea.

Bemerkninger. De små porene skiller denne arten fra skorpekjuke Datronia mollis.