Furufiltkjuke Pelloporus triqueter er en meget sjelden kjuke som finnes i gammel furuskog og vokser på bakken på røtter av furu. Arten kjennes igjen ved at den er stilket og filtet på oversiden, og på voksemåten i kalkrik furuskog på røtter/bakken eller ved. Den er meget lik filtkjuke Pelloporus tomentosus og skilles best på setaekarakterer i mikroskopet. Arten har (per 2023) noen få spredte funn i Norge.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige, vanligvis lateralt stilkete. Kjuken vokser av og til på stubber av døde trær og kan være sentralt stilkete, eller så vokser de på bakken nær basis av stående trær. Hatten er 3–10 cm diameter og 1–5 cm tykk, i snitt vanligvis trekantete og traktformete. Hatten er flat og finhåret til fløyelshåret. Fargen er først gulhvit til lett beige, senere rødlig‑brun. Stilken er rustbrun. Poreflaten er gulbrun til brun. Porene er først kantete og 3–4 per mm senere mer kantete til semilabyrintiske og opptil 1–2 mm brede.

Hyfesystemet er monomitisk.

Setae er 50–100 x 12–20(–25) μm og vanligvis rikelig til stede. De er spisse, oftest bøyde og utstikkende 40–50 μm. De har ofte en horisontal forlengelse, opptil 200 μm lang.

Basidier er 17–20 x 6–7 μm, kølleformete og tetrasterigmatiske. De har en enkel skillevegg ved basis.

Basidiosporer er 5,5–7 x 3–4 μm og sylindriske til ellipsoide til eggformete.

Substrat. Arten er bare kjent fra Pinus.