Hvitvinger 1 Hvitvinger 2

Hvitvingene omfatter for det meste hvite, gule og oransje dagsommerfugler med enkle vingetegninger. Familien har 13 arter i Norge, og inkluderer velkjente arter som kålsommerfuglene (Pieris), sitronsommerfuglen Gonepteryx rhamni og aurorasommerfuglen Anthocharis cardamines. Larvene er glatte eller har kort behåring og lever av ulike trær og urter. Forpuppingen skjer på kvister og lignende, og puppen er festet til underlaget med et magebelte av silke.

Hvitvingene inkluderer noen av våre aller vanligste dagsommerfugler som rapssommerfugl Pieris napi og stor kålsommerfugl Pieris brassicae. I likhet med andre dagsommerfugler har hvitvingene antenner som er fortykket i enden (klubbeformede). Hvitvingene har alle et ukomplisert vingemønster, og som familienavnet tilsier er grunnfargen hvit hos de fleste artene. I underfamilien Coliadinae er det imidlertid gult og oransje som dominerer. I denne underfamilien finner vi «gulvingene» (den store slekten Colias) og sitronsommerfuglen Gonepteryx rhamni.

Larvene mangler spesielle utvekster, men noen har kort behåring. Før forpupningen fester de seg til underlaget ved hjelp av et magebelte av silke. Puppen blir så hengende fritt uten beskyttelse av noen form for kokong.

Familien omfatter cirka 1100 arter og finnes utbredt i nær sagt hele verden. I Nord-Europa er det påvist 17 arter, og i Norge 13.