Hårkjuke Funalia trogii kjennetegnes ved varme lysebrune farger og pels i hattoverflaten. Her fra Tinnsjøliene i Tinn kommune.

Hårkjuke Funalia trogii er en sjelden kjuke som finnes i osp- og blandingsskog, mest i tørre og solvarme områder der den vokser på osp. Den har varme lysebrune farger og pels i hattoverflaten, som er karakteristisk. Den er kjent fra Østlandet, med flest funn i Vestfold og Telemark.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige, og konsistensen er seig eller korkaktig. Hattene er opptil 10 cm brede og med grove hår. Fargen er krem- til okerfarget. Poreflaten er okerfarget til beige. Porene er kantete til labyrintiske og 1–2 per mm. Kjøttet mørkner noe med KOH, reaksjonen sees særlig hos eldre fruktlegemer.

Hyfesystemet er trimitisk.

Cystidier mangler.

Basidier er 18–23 x 6–7,5 μm og er kølleformete med en basal bøyle.

Basidiosporer er (8–)10–12 x 2,5–4 μm og sylindriske.

Substrata. Arten vokser på døde løvtrær og er mest vanlig på Populus og Salix, men også samlet på Acer, Alnus, Betula, Eucalyptus, Fagus, Quercus, og Ulmus.

Utbredelse. Arten vokser i sørlige deler av Norge og er vidt utbredt i varme deler av Europa. Den er sirkumpolar til Nord-Amerika.