Svart ildkjuke har treharde hovforma hatter med skarp kant og svarte avsatte soner i hattoverflaten. Bilde fra Lauvbekken i Rendalen kommune.

Svart ildkjuke Phellinus nigricans er en vanlig kjuke som vokser i blandingsskog, først og fremst på bjørk, men også på or. Den har treharde hovforma hatter med skarp kant og svarte avsatte soner i hattoverflaten. Den er meget lik andre arter i slekten, og den skarpt avsatte hattkanten kan hjelpe med å skille den fra nærstående arter, slik som seljeildkjuke Phellinus ignarius som har avrunda hattkant. Svart ildkjuke er funnet i hele landet.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er flerårige og hattformete. Kjuken er trehard. Formen er halvsirkelformet og vanligvis trekantete i snitt. Den har skarp kant og er svart med tallrike konsentriske soner. Den sprekker opp med alderen. Poreflaten er kanelfarget til rustbrun eller grå. Porene er runde og 5–6 per mm. Gamle porer er ofte fylt med hvitt mycelium.

Hyfesystemet er dimitisk.

Setae er (11–)14–20 x 4–8(–9) μm. De er tallrike og spisse.

Basidier er 12–15 x 7–8 μm.

Basidiosporer er 5–6,5 x 4,5–6 μm og runde til halvrunde.

Substrata. Arten vokser nesten utelukkende på Betula, sjelden på Alnus. Stedvis er den funnet på Castanea, Cistus, Crataegus, Erica, Fagus, Prunus, Quercus, Salix og Sorbus.

Bemerkninger. Den kan lett forveksles med Phellinus igniarius, som imidlertid vanligvis har mye bredere soner i hatten. I sin typiske utforming kjennes Phellinus nigricans på sine smale skarpe svarte soner i hatten.

 

Svart ildkjuke Phellinus nigricans vokser i blandingsskog, først og fremst på bjørk, men også på or.