Nordlig aniskjuke Haploporus odorus er en sjelden kjuke som finnes i gammel blandingsskog og vokser på gamle seljer. Den er hovformet med en skarp kant og har hvite og brune farger. Arten kjennetegnes av en sterk anislukt og på voksemåten på levende seljer. Det er spredte funn av nordlig aniskjuke i hele landet.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er flerårige og hovformete. Kjuken er opptil 6 x 15 x 8 cm. Hatten er oker, mørkere skitten brun eller gråaktig. Hattoverflaten er finhåret og glatt på gamle større fruktlegemer. Kanten er avrundet. Poreflaten er blekt beige og porene er runde og 4–5 per mm. Porelaget blir lagdelt med alderen.

Hyfesystemet er trimitisk. Generative hyfer er tynnveggete og har bøyler.

Cystidier eller andre sterile hymeniale organer er fraværende.

Basidier er 19–27 x 7–9 μm og kølleformete og med en smal basis.

Basidiosporer er 5–6,5 x 3–4,5 μm og eggformete til elliptiske. Sporene har små runde pigger og er svakt dextrinoid i Melzer's reagens.

Substrata. I Norge er arten bare funnet på levende Salix caprea.

Bemerkninger. Arten kjennes lett i felt på grunn av verten og den sterke anislukten. Makroskopisk ligner den sumpaniskjuke som har lignende anislukt, men denne har en sørlig utbredelse og vokser hovedsakelig langs elveløp. I tillegg har sumpaniskjuke glatte sporer.

Nordlig aniskjuke er hovformet med en skarp kant og har hvite og brune farger. Bilde fra Vinstrajuvet i Nord-Fron kommune.

Nordlig aniskjuke Haploporus odorus  kjennetegnes av en sterk anislukt og på voksemåten på levende seljer.