Rødrandkjuke Fomitopsis pinicola er en meget vanlig kjuke som finnes i både løvskog og barskog og vokser på både løvtrær og bartrær. Kjuken er iøynefallende med harde hovforma hatter med en karakteristisk rød til oransje sone i hattkanten. Knuskkjuke kan ligne, men hatten hos knuskkjuke er ofte mer lagdelt og hatten smelter ikke ved oppvarming, slik som den gjør hos rødrandkjuke. Rosenkjuke Fomitopsis rosea kan også ligne, men har rosa porelag og brunrosa kjøtt. Rødrandkjuke er svært vanlig på gran i barskog nord til Rana, men den er sjelden på Vestlandet.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er flerårige og hovformet. Kjuken er hard og opptil 38 x 20 x15 cm, Hatten har et klebrig rødlig-brunt kvaeaktig lag som smelter under flammen fra en fyrstikk. Med alderen blir den først grålig, så nesten helt svart og vanligvis sonet. Poreflaten er kremfarget og blir sitrongul ved berøring eller riping i fersk tilstand. Porene er runde og 5–6 per mm. Porelaget er svakt lagdelt. Som fersk har den en litt ubehagelig sur lukt («gammel vaskeklut»).

Hyfesystemet er trimitisk. Generative hyfer med bøyler.

Cystidier er hyfelignende og opptil 150 μm lange og 3–10 μm i diameter. De er tykkveggete og utstikkende opptil 90 μm.

Basidier er 17–24 x 7–8,5 μm.

Basidiosporer er 6–9 x 3,5–4,5 μm og sylindriske til elliptiske.

Substrata. Arten er vanlig på døde bartrær, spesielt på Picea og Pinus. Den vokser også ofte på Alnus og Betula spp. I tillegg er den funnet på tallrike andre løvtrær slik som Acer, Carpinus, Castanea, Ceratonia, Citrus, Corylus, Eucalyptus, Fagus, Fraxinus, Malus, Prunus, Populus, Pyrus, Quercus, Salix, Sorbus, Tilia og Ulmus

Utbredelse. Arten følger barskogen, men er mindre vanlig på Vestlandet.

Bemerkninger. Rødrandkjuke er en av de mest vanlige og vidt utbredte poresoppene i barskogen på den nordlige halvkule.

 

Rødrandkjuke Fomitopsis pinicola fra Rødsåsen naturreservat i Moss kommune.

Rødrandkjuke Fomitopsis pinicola har en karakteristisk rød til oransje sone i hattkanten. 

Rødrandkjuke Fomitopsis pinicola vokser på både løvtrær og bartrær.