Nettsporeflekklav Arthothelium dictyosporum samlet på ask ved Nedrevåg-Blåberget i Tysnes (O-L-221300).

Nettsporeflekklav er en sterkt oseanisk lavart som i Norge er kjent fra én eneste lokalitet i Tysnes i Hordaland. Den kjennetegnes av brunsvarte, flekkforma fruktlegemer på et tynt gråbrunt til bleikt gulbrunt tallus. Tallus inneholder flercella grønnalger av Trentepohlia-typen. Sporene er brune med vortete overflate, og har 3–4 tverrvegger og 1–4 langsgående vegger. Endecella er forstørra.

Beskrivelse

Tallus

Talluset er bleikt brunaktig eller gulbrunt. Det er sammenhengende eller svakt oppsprukket og for det meste innleira i barken på vertstreet. Overflata er matt til noe skinnende. Tallus er enten utydelig avgrensa i kantene eller tydelig markert av en tynn brun grenselinje. Fotobionten er en flercella grønnalge av Trentepohlia-typen.

Fruktlegemer

Fruktlegemene er avrunda, litt kantete eller avlange, brunsvarte og uten rimaktig belegg. De er flate eller svakt konvekse og ligger i samme nivå som tallusoverflata eller svakt opphøyde. Fruktlegemene er ca 0,3–0,8 x 0,15–0,3 mm store og 80–200 µm høye.

Epitheciet er brunt og ca 7–15 µm høyt. Hymeniet er fargeløst og ca 60–90 µm høyt. Hypotheciet er fargeløst eller bleikt brunaktig og ca 10–85 µm høyt.

Parafysoidene er ca 1–2 µm breie. Spissene er noe utvida til ca 2,5 µm og har et brunt pigment på utsida som av og til kan danne tydelige pigmenthetter.

Sporesekkene er kølleforma av Arthonia-typen og inneholder 8 sporer. Sporene er først fargeløse, men blir brune med en grynaktig ornamentering på overflata når de blir gamle. De er omvendt eggforma til sylindriske med en endecelle uten oppdeling. Sporene er ca 28–33 x 9–12 µm store og har 5–7 tverrvegger og 1–2 langsgående vegger i de sentrale cellene.

Ukjønna formering

Pyknidier kan forekomme, men er generelt fåtallig. De er brunsvarte, innsenka i tallus eller svakt opphøyde og ca 60–80 µm store. Veggene i pyknidiene er rødbrune. Konidiene er stavforma og ca 4,5–6,5 x 0,6–0,8 µm store.

Kjemi

Det er ikke påvist lavsyrer i tallus hos nettsporeflekklav. Det brune pigmentet i epitheciet og pyknidiene blir grønnaktig ved tilsetning av kalilut (K).

Økologi

Nettsporeflekklav ble i Norge funnet i askedominert boreonemoral regnskog i en bratt, blokkrik skogsli. Her vokste den sammen med praktflekklav Coniocarpon fallax på glatt bark av ask. Nettsporeflekklav er en varme- og fuktighetskrevende art knyttet til temperert og boreonemoral regnskog. Den er i Storbritannia også funnet på glatt bark av hassel, kristtorn og rogn samt på svakt oppsprukken bark av selje og vierarter. På Tenerife vokser den på glatt bark av laurbær i tåkeskog.

Utbredelse i Norge og Norden

Nettsporeflekklav er i Norden kun kjent fra Norge. Den er bare funnet på én lokalitet i Tysnes i Hordaland.

Global utbredelse

Utenfor Norden er nettsporeflekklav kjent fra sterkt oseaniske områder i Skottland og Nordvest-England (Cumbria) samt fra Kanariøyene og Stillehavskysten i Nord-Amerika.

Forvekslingsarter

Nettsporeflekklav kan ligne på tornflekklav Arthonia ilicina, men kan lett skilles på de muriforme sporene som blir brune og vortete med alderen. Tornflekklav har sporer med bare tverrvegger. De to arten opptrer i samme type habitat.

Kommentarer

Nettsporeflekklav er en sjelden art i Norge, men kan være noe oversett på grunn av den ytre likheten med tornflekklav Arthonia ilicina. Begge arter er i Norge sterkt knyttet til boreonemoral regnskoger på Sørvestlandet.

Litteratur

Cannon P, Ertz D, Frisch A, Aptroot A, Chambers S, Coppins BJ, Sanderson N, Simkin J og Wolseley P (2020). Arthoniales: Arthoniaceae. Revisions of British and Irish Lichens 1: 1–48.

Coppins BJ og James PW (1979). New or interesting British lichens III. Lichenologist 11: 27–45.

Ertz D og Diederich P (2008). Lichens and lichenicolous fungi new for Tenerife (Canary Islands). Cryptogamie, Mycologie 29(4): 389–396.

Frisch A, Klepsland J, Palice Z, Bendiksby M, Tønsberg T og Holien H (2020). New and noteworthy lichens and lichenicolous fungi from Norway. Graphis Scripta 32(1): 1–47.