Kartleggingsenheten omfatter lagdelte, fullsirkulerende vannmasser i humøse, noe kalkfattige innsjøer med komplekst fiskesamfunn.

Økologisk karakteristikk

Kartleggingsenheten omfatter humøse, noe kalkfattige vannmasser med komplekst fiskesamfunn, i innsjøer som er tilstrekkelig store og dype til at det sommerstid dannes et temperatursjikt (sprangsjikt). Temperatursjiktet begrenser sirkulasjonen i vannmassene både om sommeren og om vinteren når innsjøen er isdekt. Vår og høst er vannmassene fullsirkulerende. Et komplekst fiskesamfunn fører ofte til kraftig predasjon på krepsdyrplankton og på bunndyrsamfunnet i littoralbeltet. Noe kalkfattig berggrunn og løsmasseavsetninger i nedbørfeltet, som sandstein og glimmerskifer, gneis med amfibolitt eller gabbro, er typisk for denne kartleggingsenheten. Kartleggingsenheten forekommer i nedbørfelt med stor arealandel skog og/eller myr.

Identifisering

Vannprøve, måling av siktedyp/dyp, temperaturmåling og kartlegging av fiskesamfunn.

Utbredelse og regional fordeling

Kartleggingsenheten forekommer i middels store og store og dype innsjøer (SM Størrelsesrelatert miljøvariabilitet·bc) under skoggrensa med noe kalkfattige bergarter og løsmasser i nedbørfeltet. Den kan også forekomme i små innsjøer (SM·d) som er dype og skjermet for vind. Kartleggingsenheten er trolig svært sjelden, og forekommer i enkelte innsjøer med østlig fiskeinnvandring i skogsomådene i østlige deler av Østfold og Akershus.

Viktigste forvekslingsenheter

Kartleggingsenheter med nærliggende trinn for LKM-ene FS Fiskesamfunnskompleksitet, KA Kalkinnhold og HU Humusinnhold.