Eikemusling Daedalea quercina er en vanlig kjuke som er kremfarget og labyrintisk, og vokser på eik. Bildet er tatt i Møskedal i Lyngdal i 2015.

Eikemusling Daedalea quercina er en vanlig kjuke som finnes i edelløvskog og vokser på eik, særlig stubber. Dette er en hattedannende stråfarget kjuke med hard konsistens. Porelaget er kremfarget og labyrintisk. Eikemusling følger eikas utbredelse.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er flerårige og hattedannende. Den er halvsirkelformet og opp til 20 cm lange, 15 cm brede og 8 cm tykke. Konsistensen er korkaktig til treaktig hard. Hatten er flat og ofte med en noe hevet basis. Poreflaten er flat til skråttstilt, spesielt nær substratet. Den er okerfarget og stedvis med noen blekt fiolette flekker eller punkter. Porelaget er uregelmessig og langs kanten er porene forlenget. I de indre delene er porene buet eller labyrintisk eller nesten skiveformet. Porene er okerfarget til tobakksbrun og er oftest 1–4 mm brede målt tangentialt. Veggene er 1–3 mm tykke.

Hyfesystemet er trimitisk.

Cystidier er fraværende.

Basidier er 20–27 x 6–7,5 μm, men meget vanskelig å finne.

Basidiosporer er 5,5–6 x 2,5–3,5 μm og sylindriske.

Substrata. I Norge vokser den nesten utelukkende på Quercus, og ofte på meget harde stubber og stammer.

Utbredelse. Følger Quercus nord til indre Østlandet og langs kysten til Sogn.

Bemerkninger. Eikemusling er vanligvis lett å gjenkjenne på grunn av verten, den bleke korkfargen, de meget harde fruktlegemene, og den uregelmessige daedaloide (labyrintiske) poreflaten.

Eikemusling Daedalea quercina er en vanlig kjuke som finnes i edelløvskog og vokser på eik, særlig stubber. Disse er fra Herdal i Lyngdal i 2015.