Fåresopp Albatrellus ovinus er en poresopp som vokser på bakken i barskog og danner mykorrhiza med gran. Bildet er fra Nattjennåsen i Sigdal.

Fåresopp Albatrellus ovinus er en vanlig kjuke som vokser på bakken i barskog og danner mykorrhiza med gran. Den har en lys beigebrun overflate og hvitt porelag og stilk. Soppen får sitrongule flekker ved berøring/håndtering. Den kan forveksles med franskbrødsopp, men denne er mer brunfarget og gulner ikke når en trykker på den. Fåresopp følger granas utbredelse.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige og stilket. Stilken er kremfarget til brunlig og glatt ved tørking. Hatten er sirkelformet til uregelmessig og opptil 15 cm i diameter og 2,5 cm tykk. Hatten er først hvit og snart kremfarget til blekt skittenbrun. Den er glatt og blir vanligvis noe oppsprukket med blekt gule sprekker ved tørking. Den kan også være grålig eller blekt olivenfarget. Poreoverflaten er hvit til blekt gul som frisk og blir sitrongul ved riping. Ved tørking blir den olivenfarget til rosa olivenfarget eller grålig. Porene er sirkelformet nær kanten og kantete nær stilken og måler 3–5 per mm. Underlaget er kremfarget med et mørkt lag over porelaget. Den er aromatisk og har en behagelig lukt og mild smak.

Hyfesystemet er monomitisk. Hyfene er tynnveggete med enkle skillevegger, og de er sterkt variable i diameter med uregelmessige oppsvulminger og sammensnøringer, fra 4 til 30 μm i diameter. Gloeoplerous hyfer er også til stede, og de er ofte buete og opp til 13 μm i diameter. Tramahyfer er mer ensartete og 2,5–4 μm i diameter. Det er en amyloid reaksjon i kontekst og trama.

Basidier er 20–26 x 5–7 μm med enkle skillevegger ved basis.

Basidiosporer er 4–5 x 3–3,5 μm og eggrunde til subglobose. De er negative i Melzer's reagens, og har svakt fortykkete vegger.

Substrata. Arten vokser på bakken, vanligvis i granskog, mer sjelden i furuskoger.

Bemerkninger. Fruktlegemer av fåresopp Albatrellus ovinus er vanligvis langt hvitere enn hos franskbrødsoppen Albatrellus confluens, som har tydelig rosa til blekt mursteinsfarge som frisk. Fåresoppen blir sitrongul på porelaget ved riping, noe som mangler hos franskbrødsoppen.