Arten vi tidligere har kalt krusgullhette er nå splittet i tre og alle de tre nye artene finnes i Norge. Krusgullhette i ny og snever forstand er en nokså kompakt art med sterkt krusete blad og kapsel som er sterkt innsnørt under munningen i tørr tilstand.

Kjennetegn

Krusgullhette vokser i opptil 3 cm høye tuer. Bladene er avlange og smalt triangulære og nerven slutter nedenfor bladspissen. Bladene smalner nokså plutselig fra en utvidet basis. I tørr tilstand er bladene sterkt kruset. Sporofytter forekommer vanlig og kapselen har åtte tydelige langsgående furer. Kapselen er smal og tydelig innsnørt rett under munningen i tørr og tømt tilstand. Kapsel med tydelige ribber, 4–6 celler brede, adskilt av smale mellomrom. Ytre peristomtenner sitter alltid to og to. Indre peristom (endostom) med tykke tverrvegger.

Økologi

Artene i Ulota crispa-komplekset er knyttet til bark av løvtrær i nokså humide miljøer. De kan også vokse på berg i særlig fuktige miljøer. Det finnes per i dag ikke kunnskap til å fastslå forskjeller i økologiske krav for de tre artene i dette komplekset.

Utbredelse

Artene i Ulota crispa-komplekset er vanlig utbredt i hele landet nord til Sør-Troms. Det finnes lite kunnskap om utbredelsen til hver av de tre nye artene i komplekset, men mye tyder på at krusgullhette har en noe sørlig utbredelse i Norge.  

Forvekslingsarter

Krusgullhette kan ligne på de andre artene i «crispa-gruppen» dvs. oregullhette, mellomgullhette og urnegullhette. For sikker bestemmelse må man bruke karakterene i nøkkelen.