Bruk nøkkelen under, eller åpne i nytt vindu (spesielt anbefalt for nyere mobile enheter).

Nøkkel til begerlavslekta Cladonia i Norge

Begerlavslekta Cladonia er ei artsrik lavslekt med omtrent 90 arter i Norge. Denne nøkkelen omfatter, nå i første omgang, omtrent halvparten av artene i Norge.

Mange begerlaver har stor intern variasjon, noe som gjør at nøkling av arter kan være svært vanskelig. Nøkkelen her er basert på typisk og godt utvikla materiale. En vil oppleve at eksemplarer fra uvanlige habitat eller dårlig utvikla materiale vil være vanskelig, eller umulig å bestemme sikkert. Særlig gjelder dette innenfor enkelte artskomplekser. Til sikker bestemmelse vil det i mange tilfeller være nødvendig med en UV-lampe og de tre fargereagensene C, K og PD beskrevet på slektssida. UV-lamper brukt av frimerkesamlere kan benyttes, men det beste vil være lamper som har både kortbølget og langbølget UV-lys.

Hvordan bruke bestemmelsesnøkler?

Vurdér svaralternativene i nøkkelen opp mot det som skal bestemmes, og velg det som passer. Når det finnes flere alternativer er det også mulig å velge bort alternativer som ikke passer. Du kan bla forbi spørsmål som du er usikker på; nøkkelen byr på mange veier til målet, og man trenger ikke å besvare alle spørsmålene eller å besvare dem i en gitt rekkefølge. Begynn med de enkleste spørsmålene, så vil nye spørsmål dukke opp og lede videre.