Fausklav
Cladonia sulphurina
Fausklav er en gulgrønn begerlav med slanke podetier som har karakteristiske sprekker og hull. Begrene er ofte uregelmessige og den vokser på død ved og humusrik jord i hele landet.
- Innhold
- Kjennetegn
- Økologi
- Utbredelse i Norge og Norden
- Utbredelse i verden for øvrig
- Forvekslingsarter
- Kommentarer
Kjennetegn
Tallus
Podetiene er slanke og langstrakte, opp til 8 cm høye, og har som regel smale uregelmesige begre. Stilken har ofte langsgående sprekker og hull inn til innersylinderen. Begrene har også ofte hull og blir gjerne deformert og kan forgreine seg fra kanten. Overflata av podetiene er finsorediøs i øvre del. Nær basis har podetiene bark, og ofte også utstående skjell. Fargen er som regel bleikgul til grågul, ofte med okergule flekker nederst. Basalskjellene er vedvarende og ganske store, opp til 8 mm lange.
Fruktlegemer
Fruktlegemer er ganske vanlige. De er skarlagensrøde og sitter langs begerkanten i spissen av podetiene.
Pyknidier
Pyknidier er vanlige. De har røde munninger og sitter på begerkanten.
Kjemi
Tallus reagerer K-, PD- og UV+ blåhvitt. Fausklav inneholder squamatsyre og usninsyre, som regel også en eller flere fettsyrer.
Økologi
Fausklav vokser først og fremst på torv, humusrik jord og død ved, men kan også forekomme på mineraljord. Den er spesielt vanlig på stubber, læger og humus på hogstflater og i åpne skogtyper samt på tuer og grøftekanter på ombrotrofe myrer som har vært drenert. Arten forekommer også ofte på forstyrra mark som for eksempel i vegskjæringer. Den er også vanlig i arktisk-alpine heiområder.
Utbredelse i Norge og Norden
Fausklav er utbredt og vanlig i hele landet, men avtar i frekvens langs kysten og lengst sør. Den er også kjent fra Svalbard. Arten er vanlig i Sverige, Finland og Danmark, men avtar i sør. Den er sjelden på Island.
Utbredelse i verden for øvrig
Fausklav er en vidt utbredt og sirkumpolar art i boreal og arktisk sone. Den har utløpere til nordlig temperert sone og sørlige fjellområder. Arten er også utbredt på den sørlige halvkule i sørligste deler av Sør-Amerika samt New Zealand og Antarktis.
Forvekslingsarter
Kommentarer
Begerfausklav Cladonia deformis kan ligne, men den har mer regelmessige begre og mangler normalt langsgående sprekker og hull. Den er også mer grågrønn i fargen og har andre lavsyrer som blant annet ikke fluorescerer under UV-lys.