Slekten aztekermaur Azteca tilhører duftmaur Dolichoderinae og har hittil 84 kjente arter som alle hører naturlig hjemme i Mellom- og Sør-Amerika. Alle arter er trelevende og utgjør en viktig økologisk faktor i de neotropiske skogene. For eksempel lever flere arter i symbiose med bestemte treslag som Cecropia. Artene er ikke typiske innførte arter.

Aztekermaur Azteca har polymorfe arbeidere og karakteriseres ved et stort mer eller mindre hjerteformet hode (hos store arbeidere), en glatt og tynn kutikula uten pigger eller grove strukturer, en karftig petiole, mandibler med 7–9 tenner. Bakkroppen er typisk vendt oppover hos levende individer.

Azteca flavigaster er naturlig hjemmehørende i Mellom-Amerika der den har bol i røtter på epifyttiske planter. Arten kan artsbestemmes etter Longino (2007). Arbeidere er mørkbrune i fargen på mellomkroppen og midt på hodet. Bakkroppen, samt hodets sider og fremre deler er lys oransje. Leggene har utstående behåring.

I Norge er arten funnet en gang med etablerte kolonier i et troparium i Gjerstad i Aust-Agder. Kolonien ble funnet inne i en epifytt på et tre. Arten har kommet til Norge med innførte planter fra Costa Rica.

GBIF Taxon: Azteca flavigaster