Slekten aztekermaur Azteca tilhører duftmaur Dolichoderinae og har hittil 84 kjente arter som alle hører naturlig hjemme i Mellom- og Sør-Amerika. Artene er trelevende og utgjør en viktig økologisk faktor i de neotropiske skogene. For eksempel lever flere arter i symbiose med bestemte treslag som Cecropia. Artene er ikke typiske innførte arter.

Aztekermaur Azteca har polymorfe arbeidere og karakteriseres ved et stort, mer eller mindre hjerteformet hode (hos store arbeidere), en glatt og tynn kutikula uten pigger eller grove strukturer, en kraftig petiole, mandibler med 7–9 tenner. Bakkroppen er typisk vendt oppover hos levende individer.

Azteca constructor er naturlig hjemmehørende i Mellom-Amerika der den er en vanlig art som er obligatorisk knyttet til Cecropia-trær. Arten er relativt enkel å artsbestemme (se Longino 2007). Arbeidere er jevnt mørkbrune i farge; hodet er nokså rundet og bredt; bakleggene har utstående behåring; petiolen er relativt lav.

I Norge er arten funnet en gang med etablerte kolonier på Cecropia-trær innført fra Costa Rica i et troparium i Gjerstad i Aust-Agder.