Slekten Pheidole er en av verdens største maurslekter med mer enn 1000 beskrevne arter. Gruppen er ekstremt vanskelig taksonomisk og mange arter er fremdeles ubeskrevet. De fleste artene finnes på det amerikanske kontinent, men slekten er representert i alle verdensdeler. Pheidole flavens er funnet en gang i Norge innført med planter fra Costa Rica.  

Slekten Pheidole tilhører broddmaur Myrmicinae der arbeiderne forekommer i to former, hvorav de største (majors eller soldater) har enormt store hoder. Pheidole flavens er en forholdsvis liten art der arbeiderne er lyse med kraftig mikrochagrinering på kroppen. Antenneskaftene har oppstående behåring.

I Norge er ei dronning av arten funnet i et troparium i Gjerstad i Aust-Agder. Den er høyst trolig innført med planter fra Costa Rica. Eksemplaret er DNA-strekkodet og er identisk med eksemplarer innenfor et DNA-cluster med individer fra Panama, Colombia og Equador. Variasjonen innenfor de DNA-strekkodene som er identifisert som P. flavens indikerer imidlertid at arten er et kompleks bestående av flere arter.