Båndpraktvannymfe er en vakker blåmetallisk vannymfe med et blått bånd over vingene og flagrende, sommerfuglaktig flukt.
 

Størrelse

Hann av båndpraktvannymfe Calopteryx splendensArten er en av våre største og vakreste vannymfer. Kjønnsmodne hanner kjennes lett på det metallblå vingebåndet som bare dekker midten av vingen.

Hunn av båndpraktvannymfe Calopteryx splendensHunnen mangler hannens vingebånd, men kan kjennes på de grønntonede vingene.

Kroppslengde 45–48 mm, vingespenn 60–70 mm.

Kjennetegn

Kroppen er metallskinnende blågrønn (hanner) eller grønn (hunner). Vingene er brede med tett ribbenett. Kjønnsmodne hanner har et karakteristisk blått bånd tvers over vingene. Hunnen har gjennomsiktige, svakt grønntonede vinger. Flukten minner om en sommerfugl.

Forvekslingsarter

Arten ligner blåpraktvannymfe Calopteryx virgo. Hannen kan kjennes på at vingens blåfarge er begrenset til et bånd midt på vingen. Hunnene er svært like, men båndpraktvannymfe har mer grønntonede vinger, og vingemerket er nærmere vingetuppen. Arten skilles fra andre vannymfer på de brede, tettribbete vingene.

Totalutbredelse

Arten er utbredt i mesteparten av Europa og østover i Russland til det nordvestlige Kina.

Utbredelse i Norge

Arten ble funnet i Ås (AK) i 1889 og i Jarlsberg (VE) i 1890, men ble deretter ikke sett i Norge før den ble funnet i Halden (Ø) i 1968. Arten finnes i dag langs Enningdalsvassdraget i Halden i Østfold og en rekke steder i Vestfold (blant annet langs Storelv som skiller Stokke og Andebu kommuner, ved Falkensten i Horten og ved Kopstadelva i Hof). Også funnet i Buskerud (Hokksund flyplass).

Levested og økologi

Arten trives i større, soleksponerte og vegetasjonsrike stilleflytende elver. Overhengende trær er trolig ikke gunstig for arten. Arten er relativt tolerant for forurensing, og finnes også i mindre rene og mer næringsrike elver. Nymfene blir 30–45 mm og oppholder seg på ulike vannplanter. De er hovedsakelig aktive om natten som rovdyr. Utviklingen tar 2–3 år.

Flyvetid

Slutten av mai til august, med tyngdepunktet i juli.

Båndpraktvannymfe Calopteryx splendens i kurtise. Hannen spiller med de blå vingebåndene når han gjør kur på hunnen.

Referanser

Solem JO (1969). Observasjoner av Calopteryx splendens Harris (Odonata). Norsk entomologisk tidsskrift 16: 59–60.

Ward L og Mill PJ (2005). Habitat factors influencing the presence of adult Calopteryx splendens (Odonata: Zygoptera). European Journal of Entomology 102: 47–51.