Skall

Det tykke skallet er utvendig og hvitt til hvitaktig gjennomsiktig, som regel med en avlang sylindrisk form. Omrisset av skallet er rektangulært og rett når det blir sett ovenifra. Åpningen er smal og strekker seg hele lengden av skallet. Toppen av skallet (apeks) er nedsunket. Skallet mangler en umbilikalkanal (umblilicus). Overflaten har et mønster som består av spiralfurer og vekstlinjer. Skallet er dekket av et gjennomsiktig til gulaktig brunt ytre lag (periostrakum) som er tykkest rundt åpningen og toppen an skallet. Lengden av skallet varierer mellom 3,4–9,6 mm.

Kropp

Kroppen er hvit. Hodeskjoldet er fliket mot baksiden og mangler en midtlinje. Foten mangler sideforlengelser (parapodial flik) og mantelen mangler en forlengelse under sneglen (pallial flik). Larvenyren er ikke synlig gjennom skjellet.

Anatomi

Det hannlige reproduksjonssystemet, målestokk = 250 μm. Forkortelser: pk: peniskammer.

Raspetungen (radula) består av 14–17 tannrekker med tre ytre sidetenner og en indre sidetann, samt en midttann (rachidie). De ytre sidetennene er kurvet med en bred base og den ytre kanten kan ha delikat dentikulasjon. De indre sidetennene er kurvet med en bred base og den indre kanten har grov dentikulasjon mens den ytre kanten har delikat dentikulasjon. Midttannen bærer også dentikulasjon. Denne arten har kjever. Kråsen (tyggemagen) er sylindrisk og dekket av muskelfibere. Kråsen inneholder tre like store, bønneformete plater, overflaten av disse er har ofte opphøyde felt, og er i tilegg dekket av krystallignede nåler og glatte groper. Undersiden av platene har et nettlignede mønster av groper. Den fremre delen av fordøyelsessystemet har en liten kro (samlemage) som ikke har folder. Det hannlige reproduksjonssystemet er avrundet, og det er ikke et tydelig skille mellom prostata og peniskammeret.

Økologi

Finnes på sandbunn ned til 1500 m (Thompson 1988).

Utbredelse

Finnes i Norge fra Lofoten og sørover, Island, de Britiske Øyer, ned til Middelhavet, Azorerne, Kanariøyene og kanskje Sør Atlanteren (Thompson 1988, Høisæter 2009).

Referanser

Høisæter T (2009). Distribution of marine, benthic, shell bearing gastropods along the Norwegian coast. Fauna Norvegica 28: 5-106.

Thompson TE (1988). Molluscs: Benthic Opisthobranchs. In: Brill EJ og Backhuys W. Leiden. Mollusca, Gastropoda: keys and notes for the identification of the species. Vol. 8. New York, Copenhagen, Cologne. 356 sider.