Skall

Skallet er innvendig og hvitaktig gjennomsiktig. Omrisset av skallet er ovalt sett ovenifra. Åpningen er veldig stor og bred og kanten er glatt. Toppen av skallet (apeks) er avstumpet og litt sunket inn i skallet, og enkelte av vridingene former flate lag. Skallet mangler en umbilikalkanal (umbilicus). Overflaten av skallet er glatt og har ingen tydelige mønster. Størrelsen på skallet varierer mellom 3,5–17 mm.

Kropp

Kroppen er hvitaktig gjennomsiktig. Hodeskjoldet kan være litt nedtrykt og har en midtlinje. Vevet som dekker skallet (mantelen) er tykk og har et hakk i bakenden. Foten har sideforlengelser (parapodialfliker).

Anatomi

Det hannlige reproduksjonssystemet, målestokk =  0.5 mm. Forkortelser: pk: peniskammer, pr: prostata, bs: blindsekk.

Raspetungen (radula) består av 28 tannrekker med en indre sidetann på hver side, men ytre sidetenner og midttannen (rachidie) mangler. Den indre sidetannen er kurvet med avrundete tupper og en bred base, og den indre kanten har dentikulasjon. Spyttkjertlene er litt lenger enn den delen av fordøyelsessystemet som inneholder raspetungen (bukkalmassen). Kråsen (tyggemagen) er avlang og sylinderformet. Den er ikke dekket av muskelfiber, men inneholder kråsplater, det to er paret, store og kurvet, mens den uparete er mindre og symmetrisk. Overflaten av platene er brun til gulaktig og undersiden har en kremaktig farge. På undersiden av platene er det to porer, i yngre dyr kan disse porene gå tvers igjennom platen. Prostata er lang, tynn og består av tuber som er viklet sammen. Den er klart adskilt fra det sekkeformete peniskammeret. Kammeret bærer en blindsekk, som inneholder den glatte, øvre delen av den hammerformede penisen (penispapill).

Økologi

Finnes ned til 140 m på sand, brunalger og gjørme. Veligerlarven pleier å lande i områder som er dekket av ålegress og flytte til gjørme etter to år. Dietten til denne arten består av snegler, skjell (Bivalvia), flerbørstemarker, foraminiferer og bløtbunnspigghuder. Byttedyrene blir som regel spist levende eller nylig død. Philine quadripartita blir spist av slangestjernen Ophiocomina nigra, noen flyndrefisker, og hyse. Den utskiller svovelsyrer for å unngå å bli spist.

Utbredelse

Finnes i Norge fra Fleinvær (67°10′N) og sørover langs hele kysten. Finnes også på Færøyene, Shetland, de Britiske Øyer, Nordsjøen, Østersjøen, Middelhavet, Svartehavet og Kapp Verde øyene.

Referanser

Ohnheiser LT og Malaquias MAE (2013). Systematic revision of the gastropod family Philinidae (Mollusca: Cephalaspidea) in the northeast Atlantic Ocean with emphasis on the Scandinavian peninsula. Zoological Journal of the Linnean Society 167(2): 273-326. DOI: 10.1111/zoj.12000.