Skall

Det tykke skallet er innvendig og hvitt. Omrisset er ovalt til kvadratisk sett ovenifra. Åpningen er stor og den øvre kanten er litt bølgete. Toppen av skallet (apeks) er avstumpet og litt sunket. Skallet har ikke en umbilikalkanal (umbilicus). Mønsteret på skallet består av små groper som er sammenvokst og danner kjettinglignende linjer. Størrelsen på skallet varierer mellom 1.5–7,1 mm.

Kropp

Kroppen er hvit. Hodeskjoldet er avstumpet mot framenden og har en midtlinje. Vevet som dekker skallet (mantelen) er tykk, men mønsteret på skallet er fortsatt synlig gjennom det. Foten har sideforlengelser (parapodialfliker).

Anatomi

Det hannlige reproduksjonssystemet, målestokk =  50 μm. Forkortelser: pk: peniskammer, pr: prostata.

Raspetungen (radula) består av 12 tannrekker med to ytre sidetenner og en indre sidetann på hver side. Midttannen (rachidie) mangler. De ytre sidetennene er kurvet med runde tupper og en bred base. Den indre sidetannen er kurvet med flate tupper og en bred base. Spyttkjertlene er litt lenger enn den delen av fordøyelsessystemet som inneholder raspetungen (bukkalmassen). Kråsen (tyggemagen) er avrundet, ikke dekket av muskelfiber og inneholder ingen kråsplater. Det hannlige reproduksjonssystemet består av en kort og rynkete prostata som går ut ifra et tubeformet peniskammer, dette inneholder en kjegleformet penis (penispapill).

Økologi

Finnes på dyp ned til 2355 m på bløtbunn, gjørme, leire, sand, grovsand, skjellsand, steiner og grus. Foraminiferer har blitt funnet i tarmene til denne arten

Utbredelse

Denne arten er amfi-Atlantisk, opptrer fra New England, USA og østover mot Grønnland, Island, Barentshavet og Hvitehavet. Finnes langs hele Norskekysten, Færøyene, de Britiske Øyer, sørover mot Middelhavet, Azorerne, Marokko og St. Helena.

Referanser

Ohnheiser LT og Malaquias MAE (2013). Systematic revision of the gastropod family Philinidae (Mollusca: Cephalaspidea) in the northeast Atlantic Ocean with emphasis on the Scandinavian peninsula. Zoological Journal of the Linnean Society 167(2): 273-326. DOI: 10.1111/zoj.12000.