Skall

Det tykke skallet er innvendig og kan variere i farge fra gjennomsiktig til hvitt. Skallet er sylindrisk og omrisset er avlangt og ovalt når skallet blir sett ovenifra. Åpningen er stor og kanten er lett bølgete. Toppen av skallet (apeks) buler litt ut av skallet men er likevel litt nedsunket. Skallet har en liten umbilikalkanal (umbilicus). Overflaten av skallet har et mønster som består av fordypninger som er koblet sammen via groper som danner kjettinglignende linjer. Størrelsen av skallet varierer mellom 2,6–7 mm.

Kropp

Kroppen er hvit og hodeskjoldet har en midtlinje og fliker mot bakenden. Vevet som dekker skallet (mantelen) er tykt, men mønsteret på skallet er fortsatt synlig gjennom det. Foten har sideforlengelser (parapodial fliker).

Anatomi

Det hannlige reproduksjonssystemet, målestokk =  250 μm. Forkortelser: pk: peniskammer, pr: prostata.

Raspetungen (radula) består av 13 tannrekker med to ytre sidetenner og en indre sidetann på hver side. Midttannen (rachidie) mangler. De ytre sidetennene er kurvet med en bred base og runde tupper. De indre sidetennene er kurvet med en bred base og runde tupper, den indre kanten er glatt og har ikke dentikulasjon. Kråsen (tyggemagen) er avrundet, ikke dekket av muskelfibere. Kråsplatene mangler. Det hannlige reproduksjonssystemet består av en kort, tykk prostata som går ut ifra et tubeformet peniskammer.

Økologi

Finnes på dyp mellom 2-720 m på gjørme, gjørme med steiner, grus, skjell, råtnende plantemateriale, sand og alger.

Utbredelse

Denne arten har en nordlig, amfi Atlantisk utbredelse og finnes i Norge nord for Lofoten, men kan også finnes på kontinetalskråningen så langt sør som Ålesund. Den finnes også fra Massachusetts, USA over Grønnland og Svalbard til Murmansk, Hvitehavet, Karahavet og Frans Josefs Land.

Referanser

Ohnheiser LT og Malaquias MAE (2013). Systematic revision of the gastropod family Philinidae (Mollusca: Cephalaspidea) in the northeast Atlantic Ocean with emphasis on the Scandinavian peninsula. Zoological Journal of the Linnean Society 167(2): 273-326. DOI: 10.1111/zoj.12000.