Skall

Det tynne skallet er innvendig og hvitt, vanligvis med en kvadratisk til oval form sett ovenfra. Åpningen er stor og bred, der den øvre, ytre kanten av åpningen er flat og bærer en kjøl (hevet kant); denne kjølen ender i en vingelignende forlengelse mot baksiden av skallet. Toppen av skallet (apeks) er avstumpet. Skallet mangler en umbilikalkanal (umbilicus). Skallet har et mønster som består av fordypninger, disse kan være knyttet sammen og danne kjedelignende linjer. Denne arten er lett gjenkjennelig fordi P. angulata er den eneste philiniden i Skandinavia med en vingelignende utvidelse av skallets ytre leppe. Størrelsen på skallet kan variere mellom 0,9–2,3 mm. Denne arten har svært lik anatomi med Philine punctata, som skiller seg fra P. angulata ved at den har et skall med et mønster bestående utelukkende av prikker, et mer avrundet skall og at skallet har en umbilikalkanal.

Kropp

Kroppen er vanligvis kremaktig oransje med små sorte prikker. Hodeskjoldet er avstumpet og mangler en midtlinje. Vevet som dekker skallet (mantel) er meget tynt. Foten har sideforlengelser (parapodial fliker).

Anatomi

Raspetungen (radula) består vanligvis av 16 tannrekker med to mindre ytre sidetenner og en stor indre sidetann. Midttannen (rachidie) mangler. De ytre sidetennene er buet med avrundede tupper og en bred base. De indre sidetennene er buet med flate tupper og en bred base, der den indre kanten bærer tagger. De brune kråsplatene (tyggemageplate) er formet som bønner, med et par like og en mindre plate med en topp på overflaten. Ingenting er for tiden kjent om det hannlige reproduksjonssystemet.

Økologi

Finnes på dyp ned til 160 m på grov sand, fin skjellsand, og gjørme samt grov sand og skjellgrus.

Utbredelse

Denne arten har en amfiatlantisk distribusjon. Den forekommer i det vestlige Atlanterhavet langs nordøstkysten av USA, og i den østlige Atlanterhavet er den kjent fra Norge sørover langs Færøyene, Shetland, De Britiske Øyer, Middelhavet, utenfor Mauritania og Kanariøyene.

Referanser

Ohnheiser LT og Malaquias MAE (2013). Systematic revision of the gastropod family Philinidae (Mollusca: Cephalaspidea) in the northeast Atlantic Ocean with emphasis on the Scandinavian peninsula. Zoological Journal of the Linnean Society 167(2): 273-326. DOI: 10.1111/zoj.12000.