Skall

Skallet er innvendig, hvitaktig transparent og kvadratisk oval i form. Toppen av skallet (apeks) er avstumpet og litt nedsunket. Skallet har en liten umbilikalkanal (umbilicus). Åpningen av skallet er stor og bred. Overflaten er dekket av kjedelignende linjer med fordypninger forbundet av smale furer.

Kropp

Fargen er kremaktig til lysebrun med små brune prikker på overflaten. Hodeskjoldet er avstumpet og mangler en midtlinje.

Anatomi

Raspetungen (radula) består vanligvis av ca. 30 tannrekker med en ytre sidetann og en indre sidetann på hver side. Midttannen (rachidie) er fraværende. De ytre sidetennene er rette med avrundede tupper og en smal base. De indre sidetennene er buet med avrundede tupper og en bred base, der den indre kanten bærer tagger. De tre like kråsplatene (tyggemageplatene) er kantete og spisse i endene. Det hannlige reproduksjonssystemet har blitt illustrert som et sekkformet peniskammer med en prostata som kan minne om en støvkost.

Økologi

På fin sand fra fjæra, i tidevannbassenger, fjærepytter, under steinblokker på strender, ned til 2000 m. Philine catena kan være et bytte for flyndrefisk.

Utbredelse

Forekommer i østlige Atlanterhavet, fra Lofoten i Norge sørover langs hele kysten av Norge, ned til De Britiske Øyer, Middelhavet og Kanariøyene.

Referanser

Ohnheiser LT og Malaquias MAE (2013). Systematic revision of the gastropod family Philinidae (Mollusca: Cephalaspidea) in the northeast Atlantic Ocean with emphasis on the Scandinavian peninsula. Zoological Journal of the Linnean Society 167(2): 273-326. DOI: 10.1111/zoj.12000.