På unge friske eksemplarer kan man tegne på det hvite porelaget. 

Flatkjuke Ganoderma applanatum er en vanlig kjuke som finnes i løvskog og blandingsskog og vokser på diverse løvtrær. Det er en meget karakteristisk art med overflate som er flat og brun med kanelbrunt sporepulver. Den blir kalt «artists fungus» på engelsk og på unge friske eksemplarer kan man tegne på det hvite porelaget. Flatkjuke finnes nord til Nordland.

Flatkjuke Ganoderma applanatum fra Kvellandsfoss i Lyngdal kommune.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er flerårige og treharde. Formen er flat til hovformet. Hatten er matt og gråaktig til svart eller brun, og med en hard skorpe. Den er vanligvis dekket med et lag av brune sporer. Den er uregelmessig sonet. Poreflaten er hvit på ferske fruktlegemer og blir raskt brun ved berøring eller riping. Porene er runde og 4–6 per mm. Kjøttet er korkaktig og fargen er purpurfarget brunt og vanligvis flekket med hvite streker eller flekker. Den er lagdelt og hvert lag er opptil 13,5 mm tykt.

Hyfesystemet er trimitisk.

Cystidier og andre sterile hymeniale organer er fraværende.

Basidier er oftest 18–25 x 8–10 μm, men stedvis med forlenget basis.

Basidiosporer er 6–8,5 x 4,5–6 μm og eggformete. De er avskåret i toppen og vortete. Fargen er brun. De er negative i Melzer's reagens.

Substrata. Arten vokser på døde trær og stokker og sjelden som parasitt. Den er kjent fra tallrike slekter av løvtrær, slik som Acer, Aesculus, Alnus, Arbutus, Betula, Carpinus, Castanea, Celtis, Ceratonia, Cercis, Corylus, Crataegus, Eleagnus, Eucalyptus, Fagus, Fraxinus, Juglans, Malus, Morus, Populus, Pyrus, Prunus, Pyracantha, Robinia, Sambucus, Quercus, Salix, Sophora, Sorbus, Tamarix og Tilia, mer sjelden på Abies, Pinus og Picea.

Bemerkninger. Arten kjennes lett i felt og er ofte brukt som «tegnesopp» på grunn av det er lett å tegne på poreflaten hos ferske eksemplarer. Poreflaten er ofte angrepet av larvene til Diptera-arten Agathomya wankowici slik at poreflaten da, mer eller mindre, blir dekket av runde vorter med et sentralt hull der insektet kryper ut som voksen. 

Flatkjuke Ganoderma applanatum  fra Kvellandsfoss i Lyngdal kommune.

Flatkjuke Ganoderma applanatum fra Skavråkeråsen i Porsgrunn kommune.