Okerkjuke Butyrea luteoalba er en vanlig kjuke som vokser på gran- og furulæger i barskog. Denne er funnet ved Tungaseterhaugane i Ringerike i 2014.

Okerkjuke Butyrea luteoalba er en vanlig kjuke som vokser på gran og furu i barskog. Dette er en resupinat lysfarget kjuke, med hvit kant. Arten kjennes igjen på okerfarget porelag, sporeform og på cystidiekarakterer. Okerkjuke finnes i hele landet, med et klart tyngdepunkt på Østlandet, og den er stort sett fraværende ved kysten.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige og resupinate. Kjuken er seig og ikke lett å løsne. Den er opptil 20 cm. Poreflaten er kremfarget som fersk og ved tørking blir den blekt gul til beige. Porene er runde til kantete og 4–8 per mm. Kanten er hvit og opptil 1 mm bred.

Hyfesystemet er dimitisk.

Cystidier er 40–70 x 9–14 µm og tallrike til sjeldne. De er tykkveggete og sterkt krystalldekkete og vanligvis mest rikelig nær porekanten.

Basidier er 13–20 x 4–5,5 μm.

Basidiosporer er 4–5 x 1,5–2 μm og sylindriske.

Substrata. Den vokser på dødved av bartrær, spesielt Pinus. Arten vokser ofte på barkløse liggende stokker i solrike og åpne lokaliteter.

Bemerkninger. Kjennetegn for okerkjuke er verten, de tykkveggete krystalldekkete cystidiene og sylindriske sporer.

Okerkjuke Butyrea luteoalba er en resupinat lysfarget kjuke med hvit kant. Denne er funnet i Ramstadhelvete i Sigdal.

Okerkjuke Butyrea luteoalba har okerfarget porelag. Denne er funnet på Anbjørgåsen i Ringerike i 2014.