Skyggekjuke Anomoporia kamtschatica er en sjelden kjuke som vokser tiltrykt på furulæger. Dette fruktlegemet er funnet i Hoffarlia på Sigdal.

Skyggekjuke Anomoporia kamtschatica er en sjelden kjuke som finnes i furuskog, først og fremst tørr sandfuruskog, der den vokser på furulæger. Skyggekjuke er en skjør resupinat hvit kjuke med irregulære porer og spindelaktig kant. Den kan forveksles med flere andre hvite resupinate kjuker og sporekarakterer gir den sikreste bestemmelsen. De fleste funn av skyggekjuke er fra furuskog i indre deler av Østlandet og i Finnmark.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er resupinate og ettårige. Kjuken er liten og lett å løsne fra underlaget. Kanten er fint bomullsaktig og hvit. Poreoverflaten er hvit til kremfarget og porene er uregelmessige og til dels laby­rintiske og måler 1–3 per mm.

Hyfesystemet er monomitisk. Generative hyfer med bøyler og måler 2,5–4 μm. Noen hyfer er bredere og med et blekt brunt innhold.

Basidier er 12–22 x 4,5–6 μm.

Basidiosporer er 3,5–5,5 x 3–4 μm og eggrunde til bredt elliptiske. De er amyloide i Melzer's reagens.

Substrata. Kjuken vokser nesten alltid på furu Pinus.

Bemerkninger. Arten gjenkjennes ved sine uregelmessige og labyrintiske porer og subglobose små amyloide sporer i Melzer's reagens.

Skyggekjuke Anomoporia kamtschatica er en hvit resupinat kjuke som danner brunråte på død ved. Her fra Muttosädno, Jokkmokk i Sverige tatt i 2021.