Tømmerkjuke Antrodia sinuosa er en vanlig kjuke på gran og furulæger i barskog. Her er den funnet i Djupedal på Sigdal i 2013.

Tømmerkjuke Antrodia sinuosa er en meget vanlig kjuke som hovedsakelig vokser i barskog på både gran- og furulæger. Tømmerkjuke er en resupinat kjuke som er blekfarget og med labyrintiske porer som ung. Med alderen blir porelaget skittenbrunt og kantete/oppdelt, noe som er karakteristisk. Arten er kjent fra hele landet.

Tømmerkjuke Antrodia sinuosa er en bleik resupinat kjuke. Her er den fra Anbjørgåsen i Ringerike.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige og resupinate. Den er ofte vidt utbredt på stokker og seig og hard som tørr. Smaken er kvaeaktig og bitter. Poreflaten er hvit til vedfarget eller blekt skittenbrun. Porene er litt labyrintiske og måler 1–3(–4) per mm. Poreåpningene sprekker ofte opp ved tørking og blir brune og kantete.

Hyfesystemet er dimitisk.

Cystidier er fraværende.

Basidier er 11–15 x 4–5 μm.

Basidiosporer er 4–6 (7) x 1–2 μm og sylindriske til suballantoide.

Substrata. Den vokser på død barved slik som Abies, Larix, Picea og Pinus, og ofte på brente stokker. Den er mindre vanlig på løvtrær slik som Betula og Fraxinus.

Bemerkninger. Vanligvis lett å gjenkjenne i felt på grunn av de uregelmessige porene, ofte med tannete poreåpninger og en blek skittenbrun farge som tørr.

Som ung har tømmerkjuke Antrodia serialis labyrintiske porer. Her fra Anbjørgåsen, Ringerike i 2014.