Rekkekjuke Antrodia serialis er en vanlig kjuke på granlæger i barskog. Her er den funnet ved Gardnosberget i Nes, Buskerud, i 2013.

Rekkekjuke Antrodia serialis er en meget vanlig kjuke som vokser i barskog. Den vokser på granlæger. Dette er en hvit kjuke som både kan vokse resupinat og med hylleformete hatter i rekker langs veden. Kjuken er ofte tofarget som moden, med brun hatt og hvitt porelag. Konsistensen er seig, og en kan dra hele kjuken av underlaget i en bit. Den blir ofte angrepet av insekter som etterlater brune kornete vedheng, i tillegg kan den bli angrepet av en parasittsopp som gir rosa flekker. Rekkekjuke er kjent fra hele landet der det finnes gran.

Rekkekjuke er gjerne formet med brune hattekanter langs veden. Her er den funnet i Ringerike i 2014.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige til toårige og resupinat eller hattedannende. Den får trappeformete hatter som vanligvis er 2–10 mm brede og ofte forlenget langs substratet. Den er seig og fjernes vanligvis lett som ett stykke fra underlaget. Smaken er noe bitter i fersk tilstand. Hatten er okerfarget til blekt kanelbrun. Poreflaten er hvit til korkfarget eller beige, med alderen mer skittenbrun og ofte misfarget i røde sjatteringer. Gamle døde fruktlegemer er ofte angrepet av insekter som omdanner porelaget til sammenhengende, grynaktige vedheng som er festet til poreflaten med edderkopplignende tråder. Porene er runde og 2–3 per mm.

Hyfesystemet er dimitisk.

Cystidier er fraværende.

Basidier er 20–25 x 5–7 μm.

Basidiosporer er 6,3–8,2 x 2–3,5 μm og subfusiforme til sylindriske.

Substrata. Den vokser på døde bartrær slike som Abies, Larix, Picea og Pinus, sjelden på løvtrær.

Konsistensen til rekkekjuke er seig, og en kan ofte lett dra hele fruktlegemet av veden i en bit. Bildet er fra Eikleslii i Gol og er fra 2013.

Når rekkekjuken blir gammel og tørr blir den ofte angrepet av insekter, noe som vises med disse brune kornete vedhengene. Bildet er tatt i 2013 på Gardnosberget i Nes.