Melrødbeger
Cladonia umbricola
Melrødbeger er en finsorediøs rødfruktet begerlav med smale begre og kraftig blåhvit UV-reaksjon. Det er en kystart som er vanligst på død ved i fuktige granskoger i Midt-Norge. Den er svært lik kystrødbeger og skilles enklest fra den på UV-reaksjonen.
- Innhold
- Kjennetegn
- Økologi
- Utbredelse i Norge og Norden
- Utbredelse i verden for øvrig
- Forvekslingsarter
- Kommentarer
Kjennetegn
Tallus
Podetiene er opp til 3 cm høye, vanligvis finsorediøse, med smale begre i toppen. Begrene kan danne korte utvekster fra kantene. Fargen er overveiende lyst grågrønn til gråhvit. Avvikende former kan ha brede, uregelmessige begre og utvikle grovere soredier og skjell mot basis. Basalskjellene er vedvarende, med dype innskjæringer, og er delvis noe sorediøs på undersiden. Ofte dannes et okergult pigment på basalskjellene.
Fruktlegemer
Fruktlegemer er relativt sjeldne. De er skarlagensrøde og sitter i toppen av podetiene.
Pyknidier
Pyknidier er vanlige. De har røde munninger og sitter i toppen av podetiene.
Kjemi
Hos melrødbeger forekommer to kjemiske raser:
(1) Tallus reagerer K-, PD- og UV+ kraftig blåhvitt. Inneholder squamatsyre i tallus.
(2) Tallus reagerer K+ gult, PD+ gult og UV-. Inneholder thamnolsyre i tallus.
Rasen med thamnolsyre er svært sjelden.
Økologi
Melrødbeger vokser på død ved (stubber og læger), samt på annet dødt organisk materiale, lignum og døde moser, i fuktige skoger. Den opptrer særlig i grandominert, boreal regnskog og forekommer også ofte i yngre skog, granplantefelt. Lenger sør på Vestlandet er den mer bundet til fuktige, mosekledde, skyggefulle bergvegger.
Utbredelse i Norge og Norden
Melrødbeger er utbredt langs kysten fra Hordaland til Træna i Nordland. Den er forholdsvis sjelden på Vestlandet og er relativt vanlig bare i Trøndelag. Arten er ikke kjent fra de andre nordiske landene.
Utbredelse i verden for øvrig
Melrødbeger er i Europa kjent fra Norge, Storbritannia og Spania. Arten er også kjent fra vestlige Nord-Amerika og sørlige Sør-Amerika (Argentina og Chile).
Forvekslingsarter
Kommentarer
I de fleste tilfeller kan melrødbeger og kystrødbeger bare skilles sikkert på UV-reaksjonen. Det er uavklart om de to artene er genetisk godt adskilt.