Skall

Det tynne skallet er innvendig og gjennomsiktig. Formen er sylindrisk og omrisset er avlangt til ovalt når skallet blir sett ovenifra. Åpningen er stor og kanten er bølgete. Toppen av skallet (apeks) er avstumpet. Skallet mangler en umbilikalkanal (umbilicus). Overflaten har et mønster bestående av fordypninger som henger sammen og danner kjettinglignende linjer. Størrelsen på skallet varierer mellom 1,7–3 mm.

Kropp

Kroppen er hvit. Hodeskjoldet er inntrykt og har en midtlinje. Vevet som dekker skallet (mantelen) er tykk. Foten harsideforlengelser (parapodialfliker). Denne arten er utvendig identisk til sin søsterart Philine indistincta, men kan skilles på anatomien.

Anatomi

Det hannlige reproduksjonssystemet, målestokk = 0,5 mm. Forkortelser: pk: peniskammer, pr: prostata.

Raspetungen (radula) består av 17–22 tannrekker med en ytre sidetann og en indre sidetann på hver side. Midttannen (rachidie) mangler. De ytre sidetennene er rett til kurvet med en bred base og runde tupper. De indre sidetennene er kurvet med en bred base og flate tupper. Spyttkjertlene er litt lenger enn den delen av det fremre fordøyelsessystemet som inneholder raspetungen (bukkalmassen). Kråsen (tyggemagen) er avlang, sylindrisk og dekket av muskelfibere, disse er tykkest på midten av kråsen. Kråsen inneholder kråsplater som er avlange og identiske i form, overflaten av disse platene er gul-oransje. Undersiden av platene er hvitaktige, med to fordypninger på hver side på midten og er omkranset av en gjennomsiktig kant. Det hannlige reproduksjonssystemet består av en lang tynn prostata som er koblet til et sekkeformet peniskammer, dette blir smalere mot kjønnsåpningen.

Økologi

Finner på dyp ned til 900 m på sand, sand og skjellkrus, skjellsand, grov ur (talus) og gjørme. Foraminiferer har blitt funnet i kråsen av denne arten.

Utbredelse

Finnes i Norge sør for Hammerfest. Finnes også rundt Grønnland, Island, ned til Sverige, fra de Britiske Øyer til Middelhavet, Madeira og Vest Afrika.

Referanser

Ohnheiser LT og Malaquias MAE (2013). Systematic revision of the gastropod family Philinidae (Mollusca: Cephalaspidea) in the northeast Atlantic Ocean with emphasis on the Scandinavian peninsula. Zoological Journal of the Linnean Society 167(2): 273-326. DOI: 10.1111/zoj.12000.