Skall

Det tynne skallet er innvendig og gjennomsiktig. Skallet er sylinderformet og omrisset er avlangt ovalt sett ovenifra. Toppen av skallet (apeks) er avstumpet. Åpningen er stor og den ytre kanten er bølgete. Skallet mangler en umbilikalkanal (umbilicus). Overflaten er dekket av et mønster som består av runde til ovale groper som henger sammen og danner kjettingaktige linjer. Størrelsen på skallet varierer mellom 4.2–5.7 mm.

Kropp

Kroppen er hvit og vevet som dekker skallet (mantelen) er tykt, men mønsteret på skallet er synlig gjennom vevet. Hodeskjoldet er inntrykt og har en midtlinje. Foten har sideforlengelser (parapodial fliker). Denne arten er utvendig identisk med søsterarten Philine scabra, men kan skilles på anatomien.

Anatomi

Det hannlige reproduksjonssystemet, målestokk =  250 μm. Forkortelser: pk: peniskammer, pr: prostata, u: utvekst.

Raspetungen (radula) består av 14–18 tannrekker med en indre sidetann og en ytre sidetann på hver side. Midttannen (rachidie) mangler. Den ytre sidetannen er rett til kurvet med avrundede tupper og en bred base. Den indre sidetannen er kurvet med flate tupper og en bred base, og den indre kanten har dentikulasjon. Spyttkjertlene er mye lengre enn den delen av fordøyelsessystemet som inneholder raspetungen (bukkalmassen). Kråsen (tyggemagen) er avlang og dekket av muskelfibere, som er tykkest på midten av kråsen. Kråsen inneholder tre identiske og avlange kråsplater. Overflaten av platene er gulaktig, mens undersiden er lysere og har en gjennomsiktig kant. Undersiden har også to avlange porer/kutt. Det hannlige reproduksjonssystemet består av en lang, tykk prostata som er tydelig adskilt fra det sekkeformete peniskammeret. Sistnevnte har tykke vegger, en tom utvekst og smalner mot genitalåpningen. Prostataen blir tynnere lenger vekk fra peniskammeret. Penisen (penispapill) er krokformet, den øvre delen er dekket av vorter.

Økologi

Funnet mellom 18-20 m på gjørmeaktige bløtbunner. I et eksemplar ble det funnet foraminiferer og et skjell (Bivalvia) i fordøyelsessystemet.

Utbredelse

Kun kjent fra Norge der den opptrer i Silavågen (66°19.20′N), Ålesund, Florø, og Bergen.

Referanser

Ohnheiser LT og Malaquias MAE (2013). Systematic revision of the gastropod family Philinidae (Mollusca: Cephalaspidea) in the northeast Atlantic Ocean with emphasis on the Scandinavian peninsula. Zoological Journal of the Linnean Society 167(2): 273-326. DOI: 10.1111/zoj.12000.