Skall

Det tynne skallet er innvendig og hvitaktig gjennomsiktig, men kan ha brunaktige tverrstriper. Omrisset av skallet er ovalt sett ovenifra. Åpningen av skallet er stort og den ytre kanten er glatt. Toppen av skallet (apeks) er avstumpet og litt sunket inn i skallet. Skallet har en liten umbilikalkanal (umbilicus). Overflaten av skallet har et mønster bestående av linjer av hevete prikker som krysser hverandre, og gir mønsteret et nettlignende utseende. Størrelsen på skallet varierer mellom 1,9–4,6 mm.

Kropp

Kroppen er hvitaktig og er dekket av klare hvite prikker langs kantene. Vevet som dekker skallet (mantelen) har et hakk på bakenden. Larvenyren er synlig gjennom skallet.

Anatomi

Raspetungen (radula) består av seks ytre sidetenner og en indre sidetann på hver side. Midttannen (rachidie) mangler. De ytre har bøyde tupper og en bred base. Den indre sidetannen har bøyde tupper, en bred base og en glatt indre kant. Kråsen (tyggemagen) er en tubeformet sekk, som ikke er dekket av muskelfibere og mangler kråsplater.

Økologi

Funnet ned til 400 m, på gjørme med sand, sand og sand med skjellgrus.

Utbredelse

Forekommer i Norge fra Lofoten og sørover til den svenske vestkysten, Tjärnö, Sverige (58°52′N), Færøyene, de Britiske Øyer og Middelhavet.

Referanser

Ohnheiser LT og Malaquias MAE (2013). Systematic revision of the gastropod family Philinidae (Mollusca: Cephalaspidea) in the northeast Atlantic Ocean with emphasis on the Scandinavian peninsula. Zoological Journal of the Linnean Society 167(2): 273-326. DOI: 10.1111/zoj.12000.