Skall

Det tynne skallet er innvendig og gjennomsiktig. Omrisset av skallet er kvadratisk til ovalt sett ovenifra. Åpningen er stor og kanten er lett bølgete. Toppen av skallet (apeks) er avstumpet og litt sunket inn i skallet. Skallet har en liten umbilikalkanal (umbilicus). Overflaten har et mønster bestående av små fordypninger som ikke henger sammen og danner prikkete linjer. Størrelsen på skallet varierer mellom 1,1–2,8 mm. Denne arten har en anatomi som ligner Philine angulata, men denne har et mer kvadratisk skall med et mønster som ikke utelukkende består av prikker, men som oftest danner kjettinglignende linjer og i tillegg mangler skallet en umbilikalkanal.

Kropp

Dyr som har blitt bevart i etanol har en gulaktig farge med små brune prikker, men det sjeldne levende dyret er spraglete brun til svart http://www.conchsoc.org/spAccount/philine-punctata .  Mønsteret på skallet er synlig gjennom det tynne vevet (mantelen) som ligger over skallet. Hodeskjoldet er spisst og mangler en midtlinje. Larvenyren er synlig gjennom skallet.

Anatomi

Det hannlige reproduksjonssystemet, målestokk =  250 μm.

Raspetungen (radula) består av 16 tannrekker med to ytre sidetenner og en indre sidetann på hver side. Midttannen (rachidie) mangler. De ytre sidetennene er kurvet med runde tupper og en bred base. De indre sidetennene er kurver med flate tupper og en bred base, den indre kanten har dentikulasjon. Kråsen (tyggemagen) er avrundet og ikke dekket av muskelfiber. Kråsen inneholder brune bønneformete kråsplater. Disse består av to store identiske plater og en mindre plate som har en tupp på overflaten. Det hannlige reproduksjonssystemet består av en flat tube, der det ikke er noen tydelig overgang mellom prostata og peniskammer.

Økologi

Finnes på dyp mellom 6 – 240 m på bløtbunn, sand, skjellsand, slagg, steiner og grus. Den har blitt funnet sammen med rødalger.

Utbredelse

Opptrer i Norge fra Nordland (66°16′N) og sørover, finnes også rundt Grønnland, Færøyene, Shetland, de Britiske Øyer, Østersjøen og Middelhavet.

Referanser

Ohnheiser LT og Malaquias MAE (2013). Systematic revision of the gastropod family Philinidae (Mollusca: Cephalaspidea) in the northeast Atlantic Ocean with emphasis on the Scandinavian peninsula. Zoological Journal of the Linnean Society 167(2): 273-326. DOI: 10.1111/zoj.12000.