Karakteristisk for praktkjuke er rosa kanelfarge, de krystalldekkete cystidiene, og de eggformete til bredt elliptiske sporene.

Praktkjuke Steccherinum nitidum er en meget vanlig kjuke som finnes i løvskog og vokser på diverse løvtrær. Karakteristisk for arten er rosa kanelfarge, krystalldekkete cystidier og eggformete til bredt elliptiske sporer. Praktkjuke finnes i hele landet.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige og resupinate. Kjuken er opptil 10 cm bred og lang på stokken og løsner delvis fra substratet ved tørking. Kanten er blekt okerfarget til beige. Porene er kantete og 5–7 per mm.

Hyfesystemet er dimitisk.

Cystidier er 40–100 x 5–10 μm og rikelig til stede. De er tykkveggete, kølleformete og sterkt krystalldekkete.

Basidier er 12–16 x 4–5 μm og kølleformete med en basal bøyle.

Basidiosporer er 4–4,5 x 2–2,5 μm og bredt elliptiske til eggformete.

Substrata. Kjuken vokser på død ved av tallrike slekter av løvtrær, i Nord-Europa er den spesielt vanlig på Salix og Alnus, men er også funnet på Acer, Alnus, Betula, Carpinus, Castanea, Corylus, Eucalyptus, Fagus, Fraxinus, Populus, Prunus, Rosa, Quercus, Salix, Sorbus, Tilia og Ulmus, sjelden på bartrær slike som Abies, Picea og Pinus. I tropene og på andre kontinenter enn Europa er den funnet på tallrike andre verter.

Utbredelse. Arten er ganske vanlig i hele landet hvor det er løvtrær.

Bemerkninger. Dette er den mest vanlige arten i slekten.