Hasselkjuke Dichomitus campestris er en puteformet kjuke som er beige til stråfarget med store porer. Denne er funnet ved Skultorpskogen i Västergötland i 2006.

Hasselkjuke Dichomitus campestris er en nokså sjelden kjuke som vokser i edelløvskog og er nedbryter på hasselgreiner. I enkelte områder med hassel opptrer den tallrikt. Dette er en puteformet kjuke som er beige til stråfarget, og med store porer. Hasselkjuke finnes i hele landet.

Nøkkelkarakterer

Fruktlegemene er ettårige til flerårige og resupinate. De er typisk puteformete og opptil 15 mm tykke i midten og opptil 10 cm lange. Hatten har ofte en svart øvre del som er skråstilt. Poreflaten er okerfarget til halmfarget og porene er kantete og 1–2(–3) per mm.

Hyfesystemet er dimitisk. Hyfene har bøyler. Det finnes sparsomt med arboriforme skjeletthyfer som er dikotomt forgreinete. De er tykkveggete og opptil 8 μm i diameter og med avsmalnende sidegreiner.

Cystidier og andre sterile hymeniale organer er fraværende.

Basidier er 25–35 x 7–10 μm og kølleformete.

Basidiosporer er 13–19 x 4–5,5 μm og sylindriske.

Substrata. Den vokser på døde trær og ved av Corylus og Alnus.

Bemerkninger. De puteformete fruktlegemene, at den ofte har en svart kant og de forgreinete hyfene er viktige kjennetegn.

Hasselkjuke Dichomitus campestris er en nokså sjelden kjuke som vokser i edelløvskog og er nedbryter på hasselgreiner. Denne er funnet på Nørdstebøberget i Nordre Land.