Artsdatabanken har startet prosessen med å revidere Rødlista for arter. Nå søker vi etter eksperter som har kompetanse på stedegne arter innen artsgruppene sopper, edderkoppdyr, vepser og øvrige insektsgrupper til å ta kontakt.

Blåpraktvannymfe Calopteryx virgo er en iøynefallende øyenstikker som i Rødlista for arter 2021 ble vurdert til livskraftig LC.

I denne runden søker vi etter eksperter i artsgrupper som skal begynne arbeidet høst 2024 og vinter 2025; sopper, edderkoppdyr, vepser og øvrige insektsgrupper. Det vil bli ytterligere en ny utlysning for de resterende artsgruppene høst 2025, men interesserte eksperter kan melde seg allerede nå.

 

Meld interesse innen: 22. september 2024

Artsdatabanken har startet prosessen med å revidere Norsk rødliste for arter. Revisjonen gjøres av en rekke ekspertkomiteer som har ansvar for hver sin artsgruppe. Rødlista er en oversikt over arter som har en risiko for å dø ut fra Norge. Metoden er basert på et kriteriesett utviklet av Den internasjonale naturvernunionen (IUCN).

Prosess for revidering av Rødlista for arter

Nytt for denne revisjonen er at vi sprer arbeidet over flere år enn tidligere. Dette for at ekspertene skal ha bedre tid, og for at Artsdatabanken bedre skal kunne følge opp ekspertkomitéene. Figuren under viser planlagt arbeidsperiode for de ulike komitéene. Merk at periodene kan endres i samråd med ekspertene.

Vi søker også etter eksperter til komitéen for vepser, da vi fikk få søkere i første omgang.

 

Vi kommer derfor til å søke etter eksperter i to omganger:

  • Sopper, edderkoppdyr, vepser og øvrige insektsgrupper: biller, tovinger, nebbmunner, døgnfluer, øyenstikkere, steinfluer, vårfluer, nebbfluer, kamelhalsfluer, mudderfluer, nettvinger, rettvinger, kakerlakker og saksedyr: 22. september 2024
  • Øvrige invertebrater, bløtdyr og leddormer, laver, moser, alger, fugler, fisker, pattedyr, og amfibier og reptiler: høst 2025. Meld gjerne interesse allerede.
 

Krav til ekspertene

Du må ha:

  • relevant kompetanse om artene, deres biologi, utbredelse og taksonomi.
  • god kunnskap om problemstillinger knyttet til artenes populasjonsutvikling.
  • gode kommunikasjonsevner og gode kunnskaper i norsk skriftlig.
  • gode samarbeidsevner.

 

Og være:

  • leveringsdyktige med hensyn til kontraktsfrister.
  • faglige uavhengige. Det vil si representere relevante vitenskapelige institusjoner eller institusjoner som har som oppgave å samle og sammenstille informasjon om biologisk mangfold*. Og ikke representerer interesseorganisasjoner, næringsorganisasjoner, forvaltningen eller andre aktører som kan medføre mulig interessekonflikt.

* Det kan gjøres unntak fra dette kravet for enkeltpersonsforetak, privatpersoner og pensjonister som ikke er tilknyttet en institusjon hvis de har kompetanse på arter som ikke kan dekkes av ansatte ved institusjoner og de oppfyller de øvrige kravene.

Du kan også melde interesse for å være komitéleder. Ledere vil ha ansvar for å lede arbeidet i komitéen og vil ha det faglige ansvaret for vurderingene utført av komitéens medlemmer.

Egen "kvote" for nyutdanna eksperter

Artsdatabanken ønsker at det i fremtiden skal finnes tilstrekkelig god kompetanse på rødlistevurdering av arter i Norge. For å sikre rekruttering til feltet har vi derfor som mål at det i hver ekspertkomité skal være ett kvalifisert yngre nyutdannet medlem. Som nyutdannet regner vi personer som har avlagt mastereksamen for inntil seks år siden. Posisjonen kan dermed også være relevant for PhD-studenter og personer i postdoktorstillinger.

Personer som søker på kvoten for nyutdanna eksperter vil ikke konkurrere med de eldre, mer erfarne søkerne, men kun med andre nyutdanna. Spesifiser i søknaden hvis du søker som nyutdannet.

Hvordan melde din interesse og oppnevning av komitéer

Alle interessenter må sende inn CV og en kort tekst som beskriver egen kompetanse som er relevant for rødlistearbeidet. For å kunne rødlistevurdere arter, må man ha kunnskap om artenes biologi, hvor de lever og deres utvikling. I den beskrivende teksten skal det opplyses om:

  • erfaring fra rødlistearbeid, eller kjennskap til metoden.
  • hvilke arter eller artsgrupper du ønsker å vurdere.
  • kompetanseområde (taksonomi, økologi, kartlegging etc.).
  • hvilke geografiske områder og naturtyper du har kompetanse på.
  • i hvilken grad du har kunnskap om arters og naturtypers endring og utvikling.

 

Det skal oppgis to referanser, hvorav minst én skal være utenfor egen institusjon.

CV, beskrivelse av kompetanse og referanser sendes til postmottak@artsdatabanken.no innen 22. september. Merk med 2024/74.

Alle interessenter vurderes objektivt basert på oppnevningskriterier og i tråd med de overordnede målene for listene, deriblant balansert kjønns- og alderssammensetning i komitéene. Hvis to eller flere eksperter har kompetanse på de samme artene, vil den eksperten som har kompetanse på flest arter prioriteres. Hvis antall arter også er likt, blir det en samlet vurdering av kompetanse og egnethet. Artsdatabanken oppnevner først komitéleder, og deretter resten av komitéen. Alle eksperter som blir engasjert i rødlistearbeidet, skal signere en habilitetserklæring.

Alle ønsker om å bidra i en eller flere komiteer blir vurdert og alle får svar fra Artsdatabanken på sin henvendelse.