Nordfirfisle er en middels stor, slank firfisle med brune fargetegninger. Arten er utbredt over hele landet og finnes både i lavlandet og i høyfjellet. Nordfirfisle finnes både i skog og i mange typer åpent landskap, som myrer, lyngheier, fjellheier og kulturlandskap. Paringen foregår vanligvis i mai. Arten er ovovivipar, og ungene fødes vanligvis i juli–august.

Størrelse

Totallengde: opptil 18 cm. Hunnen er litt større enn hannen.

Kjennetegn

Nordfirfisle er en middels stor firfisle. Kroppen er slank med lang, spiss hale. Hodet er relativt lite. Frambeina har relativt lange tær og bakbeina har svært lange tær. Øyet er nokså lite og har rund pupill. I nakken finnes en tydelig øreåpning. Begge kjønn har brunlig, mer eller mindre spraglete kropp. Grunnfargen varierer fra gråbrun via nøttebrun til rødbrun eller olivengrønn. Svært mørke eller helt svarte (melanistiske) individer forekommer også. Langs midten av ryggen løper det som regel en smal, mørk stripe. Langs hver side av ryggen løper det ofte et smalt, lyst bånd, og under dette finnes det vanligvis et bredt mørkt felt. Både ryggen og sidene har som regel tallrike mørke og lyse flekker som delvis danner langsgående bånd. Enkelte av flekkene kan ta form av «øyeflekker»: mørke flekker med lys kjerne. Hunnens buk kan være kremfarget, gul eller blålig og kan være ensfarget eller sparsomt plettet. I paringstiden er den oftest sterkt gul uten mørke flekker. Strupen er hvitlig. Hannens buk er sterkt gul eller oransje med tallrike små, svarte flekker. Strupen kan være blålig, rødlig eller helt hvit. Kjønnene kan skilles på bukens farge og forekomst av flekker, men skilles sikrest på at hannens hale er svakt oppsvulmet på undersiden nærmest bakbeina.

Drektig hunn av nordfirfisle

De drektige hunnene soler seg hyppig for å få varme til å modne fostrene.

Nordfirfisle med regenerert hale

Nordfirfisla kan kaste halen sin i selvforsvar. Den nye halen som gror ut er kortere enn den gamle og har annerledes struktur.

Forvekslingsarter

Nordfirfisle kan til nød forveksles med salamandere, men firfisler har skjellkledd hud samt klør på tærne, noe salamandere mangler. Firfisler er også dagaktive løper raskt, mens salamandre er nattaktive og beveger seg sakte.

Nordfirfisle kan lett forveksles med sandfirfisle, men er slankere og har kortere bein og betydelig mindre hode. De to artene har også ulike fargetegninger. Nordfirfisle har ikke de samme markante øyeflekkene langs kroppssiden som sandfirfisle pleier å ha, men den kan ha mindre markante utgaver av samme. Hannene hos nordfirfisle utvikler ikke den sterke grønne fargen i paringstiden som hannene hos sandfirfisle gjør, men både hanner og hunner kan ha olivengrønn grunnfarge.

Totalutbredelse

Nordfirfisle finnes i så å si hele Nord- og Mellom-Europa men mangler i mye av Syd-Europa. Den finnes i både Storbritannia og Irland. Mot øst fortsetter arten hele veien gjennom Russland til Japan. Arten finnes i hele Danmark, Sverige og Finland. Nordfirfisle anses som verdens mest utbredte reptil, og er også det reptilet som klarer seg lengst nord.

Utbredelse i Norge

Nordfirfisle er funnet over hele landet men synes å være mest tallrik på Østlandet, på Sørlandet og i Trøndelag. Det foreligger bare noen få funn fra midtre del av Vestlandet og fra Nordland og Troms, men ganske mange funn fra Finnmark.

Levested

Nordfirfisle lever i mange ulike typer terreng, inkludert skog, myr, lynghei, fjellhei og ulike typer kulturlandskap. Den foretrekker områder med vekslende habitat, hvor det er rikelig med randsoner hvor åpnere og mer vegetasjonsrike arealer møtes. I slike habitater er det kort vei mellom de gode solingsplassene og de mer skyggefulle gjemmestedene og jaktområdene. Skogbryn og myrkanter er eksempler på gode leveområder for nordfirfisle, helst med noen busker og et par trestammer innen rekkevidde. Arten vil gjerne ha det middels fuktig. Arten er meget hardfør og kan finnes fra havnivå opp til godt over 1 000 meters høyde over havet.

Levevis

Nordfirfisle er dagaktiv og tilbringer tiden sin vekselvis med å sole seg på steiner, trestammer og åpne flater og å jakte innimellom vegetasjon. Den trenger relativt høy kroppstemperatur for å være aktiv, og skjuler seg i kaldt og grått vær. Menyen består av mange slags småkryp, men edderkopper og bladlus utgjør de to viktigste typene byttedyr. Dersom nordfirfisla selv blir angrepet, kan den kaste halen sin (autotomi). Halen brekker da av et stykke bak kloakken, noe som gir firfisla en mulighet til å stikke av mens angriperen har oppmerksomheten rettet mot halen. Firfisla vil deretter gro en ny hale, men den nye halen blir ikke like lang som den gamle og har noe annerledes skjellkledning.

Nordfirfisla våkner fra vinterdvalen så snart snøen går. Når dette skjer avhenger av vær og lokale forhold. Lengst syd i Norge kan arten titte frem så tidlig som i februar, men vanligvis dukker den først opp i mars–april. Paringen foregår vanligvis i mai, men igjen avhenger dette av lokale forhold. Hver hunn er bare paringsvillig i noen få dager, og i løpet av disse dagene parer hun seg gjerne med flere hanner. Under paringen biter hannen seg fast i siden til hunnen. Så bøyer han kroppen sin rundt hennes, og selve paringen finner sted.

Etter paringen går hun drektig i minst et par måneder. Mens hun går drektig, soler hun seg hyppig for å få nok varme til å modne fostrene. Nordfirfisla er ovovivipar. Det innebærer at hunnen danner egg, men hun beholder eggene inne i kroppen sin til de er klare til å klekke slik at hun i praksis føder levende unger. Arten skiller seg på dette punktet fra sandfirfisla, som legger egg (ovipari). Ungene til nordfirfisla er fortsatt omgitt av en tynn hinne når de fødes, men denne sprekker umiddelbart etter fødselen. Nordfirfisla føder vanligvis mellom fem og syv unger, men antallet kan variere fra én til tolv avhengig av hunnens størrelse. Ungene fødes vanligvis i juli eller august. Fødselen skjer på et beskyttet sted på en varm solskinnsdag.

Nordfirfisla går i dvale en gang mellom september og november. Hver firfisle overvintrer på et fast sted som godt kan ligge ganske langt fra sommeroppholdsstedet. Overvintringen skjer i egnede hulrom nede i bakken. Nordfirfisle tåler noen kuldegrader og er dermed ikke helt avhengig av å komme seg ned på frostfritt dyp for å overleve vinteren.

Lokalitet for nordfirfisle på Blefjell i Notodden, Telemark

Nordfirfisla er meget hardfør og går opp i fjellheimen.

Litteratur

Dolmen D (2008). Norske amfibier og reptiler (Feltherpetologisk guide). Bli med ut! 9. (2. revidert opplag). Fagbokforlaget, Bergen. 80s.

Fog K, Schmedes A og de Lasson DR (1997). Nordens padder og krybdyr. G.E.C. Gads Forlag, København. 365s.

Speybroeck J, Beukema W, Bok B og Van Der Voort J (2016). Field Guide to the Amphibians and Reptiles of Britain and Europe. Bloomsbury Wildlife. Bloomsbury Publishing Plc, London. 432s.